2012. július 4.
Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Lepény, Pite
Epres túrós lepény
Sajnos lassan tényleg vége az eper szezonnak. Ezt a túrós lepényt még az utolsó aprócska kerti eprekből készítettem.
A recept eredetijét az egyik népszerű sütős alapanyagokat forgalmazó cég receptfüzetében találtam. Pontosabban az ötletét, mert nem sok köze lett végül az “eredetihez”:) Talán csak a túró és a kelt tészta stimmel benne, de azok is csak névlegesen. Az a recept erdei bogyós gyümölcsöket írt a süti tetejére, de nekem csak eper volt, abból is csak apró, ami nem lett volna túl esztétikus mire megsül, így inkább összepépesítettem és márványosan a tetejére kevertem. Így lett belőle végül ez a piteformában sült túrós lepény:)
Hozzávalók
Tésztához:
- 12,5 dkg liszt
- fél tasak instant élesztő
- 1 tojás
- 2,5 dkg porcukor
- csipet só
- negyed citrom reszelt héja
- 1,5 dkg margarin
- 0,5 dl langyos tej
Töltelékhez:
- 25 dkg túró (a krémes változat jobb)
- 7,5 dkg tejföl
- 7,5 dkg cukor
- fél csomag vaníliás pudingpor
- fél kk. sütőpor
- reszelt citromhéj ízlés szerint
- őrölt fahéj ízlés szerint
Epres szósz:
- 25 dkg eper
- 1 tk. vaníliás pudingpor
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés
- A tésztához az összes hozzávalót egy nagy tálba öntjük és a robotgép dagasztó karjával sima tésztává dolgozzuk össze.
- Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra)
- Mikor már a duplájára kelt átgyúrjuk, és nedves kézzel egyenletesen egy sütőpapírral bélelt forma aljába nyomkodjuk.
- Amíg elkészítjük a tölteléket és az epres szószt, félretesszük pihenni.
- Az epres szószhoz az epreket megmossuk, kicsumázzuk, majd aprító gépbe tesszük és ledaráljuk.
- Kb. egy evőkanálnyi eperrel simára keverjük a pudingport, majd a többi eperrel és a cukorral együtt egy lábasba tesszük és addig főzzük, míg besűrűsödik. Olyasmi lesz, mint a lekvár, így nem fog szétfolyni sütés közben.
- A túrós töltelék hozzávalóit egy tálban simára keverjük.
- Ezután a tésztára simítjuk és az epres szószt foltokban a tetejére kanalazzuk, majd a kanál végével elmárványosítjuk.
- 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol kb. 40 perc alatt megsül.
Megvárjuk míg langyosra hűl és már szeletelhetjük is!:)
Andrea
2016. április 30. - 18:03Nagyon finom lett!!!!