2012. június 22.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Édesség - bonbon, Zselé-puding
Epres-rebarbarás zselécukor
Emlékszik még valaki (rajtam kívül, aki édességfüggő) azokra a kis félgömb alakú zselécukrokra? Na azokat (is) nagyon szerettem, de már egy ideje sehol se találkoztam ilyen cukorkával. Ez a zselécukor egyből azt juttatta eszembe, mikor megláttam, így nem is volt kérdés, hogy muszáj megcsinálnom.
Annyiban térnek csak el a “retro cukorkáktól”, hogy ez látott gyümölcsöt is, nem csak színezéket és aromát. Cukor az persze ebbe is kell, nem kevés, de szerintem a savanykás rebarbara nagyon jól ellensúlyozza, ezért is választottam az eper mellé. Igazából bármilyen gyümölcsből elkészíthető, így valószínűleg lesz még pár változata:)
Hozzávalók
- 20 dkg eper
- 20 dkg rebarbara (megtisztított súly)
- 40 dkg cukor
- fél citrom leve
- 1 csomag dzsemfix (3:1)
kristálycukor a bevonáshoz
Elkészítés
- A rebarbarát megpucoljuk (lehúzzuk a külső “héját”) és felkockázzuk, az epreket megmossuk ha szükséges feldaraboljuk és az egészet pürésítjük.
- A püréhez hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és a citrom levét, és nagy lángon elkezdjük forralni. Ha már forr, további 2-3 percig főzzük.
- Sütőpapírral kibélelünk egy hőálló tálat/tepsit és beleöntjük a zselét.
- Megvárjuk, míg kihűl és teljesen megdermed.
- Ekkor a papírral együtt kiemeljük egy vágódeszkára és éles késsel felkockázzuk (én kiszúróval is csináltam párat, de rájöttem, hogy így egy csomó pocsékba megy, ami kimarad, ezért maradtam a kockázásnál)
- Ezután a kockákat cukorba forgatjuk (ezt érdemes csak közvetlen fogyasztás előtt, mert ráolvad és így az egész ragacsossá és túl lággyá válik).
És el is készültek a zselécukorkák!:)
Kriszta
2012. június 23. - 12:26Szia! Én egy édességboltban dolgozom, és nálunk általában még lehet kapni ennek a gyári változatát..:D Minden esetre ínycsiklandozó ez a recept!
Vikki
2012. június 23. - 12:30Az egy nagyon jó hely lehet akkor!:) Pécsen sajnos nem találtam ilyet sehol.
Anna
2013. február 6. - 15:12szia! ezt bármilyen gyümölcsből el lehet készíteni (vagy többféle gyümölcsből, bármilyen arányban) csak az a lényeg, hogy 40 dkg gyümölcshöz 40 dkg cukrot és 1 dzsemfixet használjak? köszi 🙂
Vikki
2013. február 6. - 17:23Szia!
Így van, bármilyen másik gyümölccsel elkészítheted, ugyanígy.