2012. június 22.


Sütés nélkül, Krémes sütik, Édesség - bonbon, Zselé-puding

Epres-rebarbarás zselécukor

Emlékszik még valaki (rajtam kívül, aki édességfüggő) azokra a kis félgömb alakú zselécukrokra? Na azokat (is) nagyon szerettem, de már egy ideje sehol se találkoztam ilyen cukorkával. Ez a zselécukor egyből azt juttatta eszembe, mikor megláttam, így nem is volt kérdés, hogy muszáj megcsinálnom.

Annyiban térnek csak el a “retro cukorkáktól”, hogy ez látott gyümölcsöt is, nem csak színezéket és aromát. Cukor az persze ebbe is kell, nem kevés, de szerintem a savanykás rebarbara nagyon jól ellensúlyozza, ezért is választottam az eper mellé. Igazából bármilyen gyümölcsből elkészíthető, így valószínűleg lesz még pár változata:)

eper&rebarbara

Hozzávalók

  • 20 dkg eper
  • 20 dkg rebarbara (megtisztított súly)
  • 40 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 1 csomag dzsemfix (3:1)

kristálycukor a bevonáshoz

Elkészítés

  1. A rebarbarát megpucoljuk (lehúzzuk a külső “héját”) és felkockázzuk, az epreket megmossuk ha szükséges feldaraboljuk és az egészet pürésítjük.Az epret és a rebarbarát pürésítjük
  2. A püréhez hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és a citrom levét, és nagy lángon elkezdjük forralni. Ha már forr, további 2-3 percig főzzük.A gyümölcspürét a cukorral feltesszük főni
  3. Sütőpapírral kibélelünk egy hőálló tálat/tepsit és beleöntjük a zselét.Készül a zselécukor
  4. Megvárjuk, míg kihűl és teljesen megdermed.
  5. Ekkor a papírral együtt kiemeljük egy vágódeszkára és éles késsel felkockázzuk (én kiszúróval is csináltam párat, de rájöttem, hogy így egy csomó pocsékba megy, ami kimarad, ezért maradtam a kockázásnál)Felkockázzuk és cukorba forgatjuk
  6. Ezután a kockákat cukorba forgatjuk (ezt érdemes csak közvetlen fogyasztás előtt, mert ráolvad és így az egész ragacsossá és túl lággyá válik).

És el is készültek a zselécukorkák!:)