2017. február 11.
Tea sütik, Kocka süti
Csokis süti vörösboros csokimázzal
Egy saját készítésű apró, édes figyelmesség a legfontosabb embernek bármelyik napot bearanyozza, nem kell hozzá semmilyen ünnepnap. Ám, ha a Valentin nap mégis különlegesebb lenne a többinél, ez a nagyon csokis csoda tökéletes meglepetés!:)
Nem is igazán tudom, mit írjak erről a sütiről… Talán a klisének hangzó, “(nem csak) csoki rajongóknak kötelező” mondat lenne a leginkább helytálló, mert minden túlzás nélkül isteni. A süti állaga belül krémes, mintha lágy, igazán jó csokoládéba harapnál, kívül pedig vékony, ropogós kéreg sül rá, amit savanykás, kissé gyümölcsös csokimáz borít, friss gyümölcsökkel a tetején. Egyszerűen tökéletes!:)
Az elkészítés egyáltalán nem bonyolult, az egyetlen kulcs lépése a csoki olvasztás, a többi pedig már csak pár mozdulat és már a sütőben is van a csodasütink. Sütés közben fel fog púposodni a tészta, ami szépen vissza fog húzódni, ahogy hűl, pánikra semmi ok:) Tortaként is megállja a helyét, a megadott mennyiséghez egy kb. 20 cm-es formát javaslok.
Hozzávalók
- 20 dkg vaj
- 20 dkg étcsoki
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 csapott tk. só
- 5 dkg liszt
Máz
- 10 dkg étcsoki
- 2,5 dkg vaj
- 1/4 tk. só
- 2 púpos ek. porcukor
- 0,5 dl vörösbor (Cabernet Sauvignon)
Friss gyümölcs a díszítéshez (málna, szeder, gránátalma)
Elkészítés
- A csokis sütihez a csokit apró kockákra vágjuk, hőálló tálba tesszük a cukorral és a vajjal és gőz fölött elkezdjük olvasztani.
- Ha már csak pár csokidarab látszik benne, levesszük a gőzről, így kevergetjük, míg teljesen el nem olvad (nem baj, ha a cukor nem olvad el teljesen, a lényeg, hogy a csoki elolvadjon benne).
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindig simára keverjük.
- Végül hozzákeverjük a sóval elkevert lisztet.
- Sütőpapírral bélelt formába simítjuk (kb. 20×30 cm-es tepsit használtam).
- 165 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 1 óra alatt megsül (előfordulhat, hogy sütés közben felpúposodik, de a sütés után ez majd szépen visszahúzódik).
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A mázhoz a csokit a vajjal és a sóval gőz fölött elkezdjük melegíteni.
- Amikor már csak pár apró csokidarab látható, ismét levesszük a gőzről és így kevergetjük tovább, míg el nem tűnnek.
- Hozzáadjuk a porcukort (a cukor össze fogja rántani, kásás állagú lesz, de ez normális).
- A vörösbort átforraljuk pár perc alatt, majd óvatosan a csokihoz öntjük és az egészet simára keverjük.
- 10 percre félretesszük pihenni, hogy egy kicsit dermedjen.
- A sütit felszeleteljük/tetszőleges formában kivágjuk, rácsra tesszük egymástól kb. 1 cm távolságra és óvatosan rácsorgatjuk a csokit.
- Ízlés szerint friss gyümölccsel díszítjük, majd hűtőbe tesszük, hogy a máz teljesen megdermedjen.