2012. július 7.
Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem
Cseresznyés rebarbara dzsem
Íme a már korábban, az epres rebarbarás lekvárnál említett szatyornyi rebarbarából született második lekvár-változat. Ugyanis érkezett mellé egy kis cseresznye is, így végre kipróbálhattam ezt a lekvárt is, mert tavaly lemaradtam a cseresznyéről.Már tavaly kitaláltam, hogy kéne ilyet is csinálni, mert a cseresznyét is nagyon szeretem, de tavaly a saját fánkon termett cseresznye tiszta kukac volt, így a cseresznye lekvár főzés elmaradt. A képek sajnos nem teljesen adják vissza, de nagyon szép pinkes színe lett a lekvárnak. Valamiért az összes képen piros lett… Na mindegy. A lényeg, hogy nem csak a színe, de az íze is nagyon jó, főleg, ha valami kevésbé megszokott lekvárt szeretnénk kreálni.
Hozzávalók
- 60 dkg rebarbara (megtisztított súly)
- 65 dkg cseresznye (megtisztított súly)
- 35 dkg cukor
- 1 csomag dzsemfix (3:1)
- 1 kk. citromsav
Elkészítés
- Előkészítjük az üvegeket: forró vízzel átmossuk őket és hagyjuk megszáradni.
- A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk, a rebarbara külső héját pedig lehúzzuk és felkockázzuk.
- Ezután aprítógépbe tesszük őket kb. két nagy maréknyi cseresznye kivételével, és összeaprítjuk.
- Egy nagy lábasba tesszük a felaprított gyümölcsöt, hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és a citromsavat, valamint a korábban félretett cseresznyét.
- Nagy lángon elkezdjük forralni, majd ha már forr, hagyjuk így főni 3 percig.
- Ezután félre húzzuk, lekanalazzuk a keletkezett habot és az előkészített üvegekbe merjük.
- Az üvegeket befőzőfóliával lefedjük, jól rácsavarjuk a tetőt és 5 percre fejtetőre állítjuk.
És el is készült a lekvár!:)
Az elkészült lekvárt hűvös helyen tároljuk, felbontás után pedig hűtőben a helye, így biztosan sokáig eláll.