2012. január 17.


Gyümölcsös sütik, Rétes

Almás-vörösáfonyás háromszögek

Sajnos nem tudok rétest készíteni. Mármint azt a hagyományos, kézzel nyújtott fajtát. Egyszer próbálkoztam vele, de a nyújtás résznél bármennyit és bárhogyan próbáltam, mégis mindig összeugrott. Így hát be kell érnem a boltban kapható réteslapként árult száraz tésztalapokkal…Ha már mégis erre fanyalodtam, megpróbáltam a lehető legjobbat kihozni belőle. Nem is kísérletezek inkább a hagyományos módszerrel, ahogy a Mama szokta, mert ebből a réteslapból sajna sose lesz olyan rétes. Most inkább háromszögeket hajtogattam belőle, hogy senkinek eszébe se jusson, hogy ennek bármi köze is van a réteshez:)

A tölteléket gyakorlatilag bármire módosíthatjuk, lehet meggy, túró, mák, vagy akár valamilyen zöldség, akármi, ami megfelel az ízlésünknek.

Hozzávalók

 • 1 csomag 8 lapos réteslap (vagy 2 csomag 6 lapos)
 • 2 nagyobb szem savanykás alma (idared)
 • 5 dkg aszalt vörös áfonya
 • 5 dkg cukor
 • őrölt fahéj
 • őrölt szegfűszeg
 • pár csepp citromlé
 • 5 dkg margarin

Elkészítés

 1. A margarint felolvasztjuk, az almákat meghámozzunk, felkockázzuk.
 2. Az almát, a vörös áfonyát, a cukrot ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal és szegfűszeggel összekeverjük.Alma & vörösáfonya
 3. A réteslapokból 2 lapot magunk elé fektetünk, és a felső lapot megkenjük olvasztott margarinnal.
 4. Ráhelyezünk 2 másik lapot, majd hosszában 4 részre vágjuk.
 5. Minden csík alsó részére kanalazunk kb. másfél-két evőkanálnyit az almás áfonyás töltelékből.
 6. Ezután az első csík bal alsó sarkát felhajtjuk, majd ismét hajtunk egyet rajta azon az oldalán, ahol folytatódik a tészta:Almás vörösáfonyás háromszögek hajtogatásaAlmás vörösáfonyás háromszögek hajtogatása

 

7. A többi 4 lappal ugyanígy járunk el, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az elkészült háromszögeket, tetejüket megkenjük a maradék olvasztott margarinnal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Langyosan, vaníliás mártással a legfinomabb:)