2012. január 17.
Gyümölcsös sütik, Rétes
Almás-vörösáfonyás háromszögek
Sajnos nem tudok rétest készíteni. Mármint azt a hagyományos, kézzel nyújtott fajtát. Egyszer próbálkoztam vele, de a nyújtás résznél bármennyit és bárhogyan próbáltam, mégis mindig összeugrott. Így hát be kell érnem a boltban kapható réteslapként árult száraz tésztalapokkal…Ha már mégis erre fanyalodtam, megpróbáltam a lehető legjobbat kihozni belőle. Nem is kísérletezek inkább a hagyományos módszerrel, ahogy a Mama szokta, mert ebből a réteslapból sajna sose lesz olyan rétes. Most inkább háromszögeket hajtogattam belőle, hogy senkinek eszébe se jusson, hogy ennek bármi köze is van a réteshez:)
A tölteléket gyakorlatilag bármire módosíthatjuk, lehet meggy, túró, mák, vagy akár valamilyen zöldség, akármi, ami megfelel az ízlésünknek.
Hozzávalók
- 1 csomag 8 lapos réteslap (vagy 2 csomag 6 lapos)
- 2 nagyobb szem savanykás alma (idared)
- 5 dkg aszalt vörös áfonya
- 5 dkg cukor
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- pár csepp citromlé
- 5 dkg margarin
Elkészítés
- A margarint felolvasztjuk, az almákat meghámozzunk, felkockázzuk.
- Az almát, a vörös áfonyát, a cukrot ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal és szegfűszeggel összekeverjük.
- A réteslapokból 2 lapot magunk elé fektetünk, és a felső lapot megkenjük olvasztott margarinnal.
- Ráhelyezünk 2 másik lapot, majd hosszában 4 részre vágjuk.
- Minden csík alsó részére kanalazunk kb. másfél-két evőkanálnyit az almás áfonyás töltelékből.
- Ezután az első csík bal alsó sarkát felhajtjuk, majd ismét hajtunk egyet rajta azon az oldalán, ahol folytatódik a tészta:
7. A többi 4 lappal ugyanígy járunk el, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az elkészült háromszögeket, tetejüket megkenjük a maradék olvasztott margarinnal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Langyosan, vaníliás mártással a legfinomabb:)
Ruby
2013. január 23. - 13:26Ezt vajon leveles tésztával is lehet? és ha igen, meddig kell sütni?
Vikki
2013. január 23. - 14:02Szia!
Szerintem működik leveles tésztával is, viszont akkor nagyon vékonyra kell nyújtani, hogy sütés közben ne veszítse el az alakját és ne csak tészta legyen a végén. A sütési időhöz szerintem több kell, legalább 20 perc. De nem próbáltam, így nem tudok sajnos pontosabbat mondani. Esetleg a csomagolás ajánlását nézd majd meg.