2012. március 14.
Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem
Alma-kiwi-narancs dzsem
Újra elkapott a lekvárfőzési láz: ezúttal a hetek óta a konyhapulton árválkodó kiwik lettek az áldozatok.:) Igazi tél(vég)i gyümölcslekvár.
Tényleg nem nagy dolog elkészíteni, a legtöbb idő most is (mint mindig) a gyümölcsök megtisztításával ment el és így kis kész volt 1 óra alatt. Komolyan. A lekvár maga nem is túl édes és nem is savanyú, igazán gyümölcsös ízű lett, amiben leginkább a kiwi íze dominál. Szerintem nagyon finom lett, ajánlom kipróbálásra!:)
Hozzávalók
- 80 dkg savanykás alma (megtisztított súly)
- 80 dkg kiwi (megtisztított súly)
- 4 nagyobb narancs leve
- 1 ek. citromlé
- 500 g befőzőcukor (3:1)
- 1 kk. citromsav
Elkészítés
- Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a közepüket, eldaraboljuk, és aprítógéppel felaprítjuk (vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük).
- Egy lábasba tesszük és ráöntjük a citromlevet, hogy ne barnuljon meg.
- A kiwiket megpucoljuk és felkockázzuk.
- A narancsokat félbevágjuk és a levüket kifacsarjuk.
- Az almához adjuk a narancslevet, a kiwi kockákat a befőzőcukrot és a citromsavat, jól átkeverjük és az egészet felforraljuk.
- 3 percig zubogva főzzük, közben óvatosan átkeverjük.
- Kiforrázott üvegekbe kanalazzuk és 5 percre fejtetőre állítjuk a lekvárral teli üvegeket.
És el is készült. Megvárjuk míg teljesen kihűlnek és megdermednek és már fogyasztható is.
Perszki Katalin
2013. április 3. - 22:06Szia!
Érdeklődni szeretnék, hogy hány üvegnyi lesz ebbpl a mennyiségből?
Köszönöm
Vikki
2013. április 4. - 07:33Szia!
3-4 bolti méretű kis üveg lesz belőle.
Viki
2019. március 25. - 19:58Szia,
Az alma-kiwi-narancsot megcsináltam, isteni! 🙂 A többit is mind kipróbálom 🙂
Köszönöm!