2013. október 4.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta

Áfonyás torta

Egy villámgyors torta, friss gyümölccsel és lágy gyümölcsös mascarpone krémmel, ami nagyjából 1 óra alatt elkészíthető. Ez azért így elég jól hangzik, nem?:)

Az úgy volt, hogy szombaton délután kitaláltuk, hogy jó lenne készíteni egy tortát. Na de milyet… Elindultunk beszerző körútra, aminek az eredménye két doboz friss áfonya lett, így nem volt már kérdés, milyen ízű lesz a töltelék. Végül kakaós lapok közé került a kicsit fura, lila színű, áfonya ízű lágy, tejszínes mascarpone krém, néhány zamatos bogyó és némi áfonyalekvár társaságában. A piskótába pedig áfonya lekvárt is tettem, így sokkal tömörebb lett az állaga kicsit talán szivacsos, de ehhez pont ez illik szerintem. Tényleg nagyjából egy óra alatt elkészül az egész, viszont az ízek alapján ezt senki sem mondaná meg:)

Áfonya torta

Hozzávalók

Kakaós lapok:

  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 17,5 dkg liszt (ebből 2 ek kakaó volt)
  • 0,75 dl tej
  • 0,75 dl olaj
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 púpos ek. áfonya lekvár

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl hideg tejszín
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 púpos ek. áfonya dzsem (dzsem a tésztába is 1 ek.)

20 dkg áfonya

Áfonya dzsem a kenéshez

Csoki forgács díszítéshez

Elkészítés

  1. A kakaós lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.Tojásfehérje hab
  2. A sárgához hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz. Ekkor hozzáadjuk az olajat és a tejet és simára keverjük.A sárgákat a cukorral kikeverjük
  3. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval és egy csipet sóval, majd két részletben elkeverjük a cukros tojássárgákkal.Hozzáadjuk a kakós lisztet
  4. Végül belekeverjük a tojásfehérje habot és hozzáadjuk az áfonyalekvárt is.Belekeverjük a tojásfehérje habot
  5. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük (az enyém 18 cm-es volt) és 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük (hústűvel ellenőrizhetjük, hogy a közepe is megsült-e)Irány a sütő!
  6. Ha megsült, rácsra tesszük, és megvárjuk, míg kihűl.
  7. Amíg sül, elkészítjük a krémet: a marscarpone-t frissen reszelt citromhéjjal és a lekvárral simára keverjük.A krém hozzávalói
  8. A hideg tejszínt habbá verjük, majd a krémbe forgatjuk.Hozzákeverjük a tejszínhabot is
  9. Összeállítjuk a tortát: a kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Az alsó és a középső lapot megkenjük először áfonya lekvárral, majd a krémmel, és szórunk rá friss áfonyát.Összeállítás
  10. A lapokat óvatosan egymásra tesszük, majd a maradék krémmel óvatosan megkenjük a torta tetetejét és ráhalmozzuk az áfonyát. csokiforgáccsal is díszíthetjük.A rétegek
  11. 2-3 órára betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon és máris fogyasztható:)

Egy szelet a remekműből:)

A szelet