2016. augusztus 26.
Krémes sütik
Áfonyás-citromos mille feuille
Csodaszép tündérsüti kerekedett végül a friss áfonyámból, lágy citromos krémmel és ropogós lapokkal: íme a megszokott krémes mesebeli verziója:)
Az áfonyákat eredetileg eclair-be szántam a selymes vanília krémmel, de az úgy volt, hogy nem alakult túl jól:) Ezért, hogy ne vesszen kárba, és volt itthon leveles tészta is, kitaláltam hogy legyen inkább belőle mille feuille. Éles váltás, de a drága alapanyagokat nem pazaroljuk! Isteni nyári desszert lett belőle, ami teljes mértékben kárpótolta azt az eclair-t…:)
Hozzávalók
- 1 csomag friss leveles tészta
- porcukor
- 3 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 6 dkg cukor
- 2 dkg kukorica keményítő
- 2 dkg vaj
- 2 dl hideg tejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 12,5 dkg áfonya
Elkészítés
- A leveles tésztát sütőpapírral fektetjük, majd hosszában félbe vágjuk. Az így kapott 2 tésztacsíkot tovább daraboljuk: kb. 4 cm széles téglalapokat vágunk.
- A tészta tetejét enyhén megkenjük vízzel, vékonyan megszórjuk porcukorral, majd még egy réteg sütőpapírt fektetünk rá és nehezéknek egy másik tepsit helyezünk a tésztára. Ez meggátolja majd, hogy felpúposodjon.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 15 perc alatt aranybarnára sül.
- A krémhez a tojás sárgákat a a cukorral habosra keverjük.
- A keményítőt fél dl tejjel simára keverjük, a maradék tejet pedig lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni. Figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel!
- A keményítőt a tojáshoz keverjük majd pár kanálnyi meleg tejet adunk hozzá.
- A meleg tejet félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tojássárgás keveréket, majd visszatesszük és folyamatos kevergetés mellett megvárjuk, míg besűrűsödik.
- Ha levettük a tűzről, belekeverjük a vajat.
- A krém tetejére folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjön be amíg kihűl.
- A hideg tejszínt habbá verjük, az áfonyát pedig aprítógépben felaprítjuk.
- A tejszínt a kihűlt krémbe forgatjuk, majd hozzáadjuk az áfonyát és a citrom reszelt héját is.
- Összeállítjuk a sütit: a krémet habzsákba töltjük és a tésztalap közepére apró pöttyöket nyomunk. 3 lapot helyezünk így egymásra, a legfelsőt dekoráljuk friss áfonyával és citromhéjjal.
- Fogyasztás előtt 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.