2018. december 7.


Tea sütik, Kuglóf

Marcipános stollen kuglóf

Sütöttetek már kuglófot karácsonyra? Akkor itt az idő, mert csodaszép téli asztaldíszt varázsolhattok belőle pár szem áfonya és egy kis friss rozmaring segítségével!:)

Ez a kuglóf egy szupergyors stollen valójában, mert ugyanazt az ízélményt nyújtja, csak megspóroljátok a kelesztés és formázás hosszadalmas idejét. A bolti csomagoltat természetesen felejtsétek el, ahhoz semmi köze, ugyanis nem csak mutatóban van benne marcipán, és nagyon puha, (2-3 napig felvágás nélkül simán friss marad) még így is, mindenféle adalékanyag nélkül. De ami igazán karácsonyivá teszi ezt a kuglófot, az a dekoráció. Vörös áfonyát most már szinte minden piacon és hipermarketben be lehet szerezni, akár fagyasztott is jó hozzá. Nem kell megijedni, a kandírozás sem nagy ördöngösség, bár igaz, hogy időigényes, amíg minden szemet megforgatunk a cukorban, de cserébe az eredmény gyönyörű “dércsípte” bogyók lesznek.

És kész is a tökéletes vendégváró:)

 

Hozzávalók

  • 10 dkg marcipán
  • 9 dkg cukor
  • 7,5 dkg vaj
  • fél csomag bourbon vaníliás cukor
  • 2 nagyobb tojás (L)
  • 0,75 dl tej
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs apróra vágva
  • porcukor a szóráshoz

Dekoráció: kandírozott vörösáfonya, rozmaring ágak

Elkészítés

  1. A marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat.Marcipános stollen kuglóf hozzávalói
  3. Ezután beleforgatjuk a reszelt marcipánt és a citromhéjat is.Marcipános stollen kuglóf készítése
  4. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd két részletben a vajas masszába dolgozzuk.
  5. Fellazítjuk a tejjel.
  6. Végül hozzáadjuk a citrom levét és beledolgozzuk az apróra vágott aszalt gyümölcsöket is.Marcipános stollen kuglóf készítése
  7. A sütőformát kivajazzuk, majd kilisztezzük és belesimítjuk a masszát.Marcipános stollen kuglóf készítése
  8. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk ahol 35 perc alatt megsül.
  9. Ha megsült, pár percig hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan rácsra borítjuk.
  10. A tetejét vastagon megszórjuk porcukorral míg meleg és így hagyjuk kihűlni.
  11. Tálaláskor kandírozott vörösáfonyával és rozmaring ágakkal díszítjük.

Marcipános stollen kuglóf