2017. május 19.
Sütés nélkül, Zselé-puding
Panna cotta eperrel
Isteni édes epreket találhattok már a piacokon, amikből zamatos eperszószt készíthettek majd ehhez a klasszikus olasz desszerthez! A krémes tejszín, az illatos vanília és az eper találkozásából ugyanis mindig valami jó születik:)
Készítettem már panna cottát korábban is, de valamiért eper szósszal még soha. Be kellett lássam, tényleg verhetetlen a kettő együtt:) Az egyik olasz gyorsétterem panna cottája adta az ihletet, az állaga ugyanis szerintem az egyik legjobb volt, amit ettem: nem pudingos, nem zselés, hanem lágy és habos. Ezt az állagot szerettem volna leginkább reprodukálni, szerintem sikerült is elég jól:) Idő híján is remek választás ez a desszert, mivel a hűtést leszámítva tényleg 15 perc alatt kész!
Hozzávalók
(4 adaghoz)
Panna cotta:
- 4 dl tejszín
- 3 dkg cukor
- 2 lap zselatin
- bourbon vanília
Eper szósz:
- 20 dkg eper
- 10 dkg cukor
Elkészítés
- A tejszínt egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát.
- Elkezdjük melegíteni, de csak amíg gőzölni kezd, nem szabad, hogy felforrjon.
- Félrehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a zselatin lapokat egyenként és addig kevergetjük, míg a zselatin el nem olvad.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd betesszük a hűtőbe kb. 1 órára, hogy a tejszín lehűljön.
- Robotgéppel pár perc alatt áthabosítjuk.
- Vízzel átöblített edényekbe kanalazzuk és visszatesszük a hűtőbe még legalább 2 órára, hogy teljesen megdermedjen.
- Az eperszószhoz az epret megmossuk és felkarikázzuk.
- A cukorral lábasba tesszük és alacsony lángon elkezdjük főzni.
- Ha már sűrű, bordó szirup van az eprek körül, levesszük a tűzről és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Tálalás előtt a panna cotta tetejére kanalazzuk.