2015. augusztus 28.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta

Málnás charlotte

A nyár utolsó lehellete ez a légies, málnás desszert, friss málnával készült mousse-al és lágy piskótával. Nem is lehetne szebb nyárbúcsúztató desszertet elképzelni:)

Pár helyen még fellelhető friss málna, amitől igazán zamatos lesz ez a desszert (persze fagyasztottat is használhatunk, ha esetleg nem kapunk sehol frisset. Ez esetben azonban olvasztás közben érdemes szűrőkanálba tenni, hogy a felesleges víz lecsepegjen róla). A képek lehet nem adják teljesen vissza, de a piskóta zöld:) Nem, nem záp volt a tojás, hanem matcha tea porral színeztem meg. Már nagyon régóta ki akartam próbálni ezt a hozzávalót (fűszerekre szakosodott üzletekben általában beszerezhető), és a pirosas-rózsaszínes krémhez pont passzolt is. Sütés közben kicsit “zöld” illata van a piskótának, de semmi pánik, az íze nem lesz az:) Természetesen enélkül is elkészíthető a piskóta, esetleg helyettesíthető pár csepp ételfestékkel, ha szeretnétek a színt, viszont mindkét esetben tegyetek hozzá fél evőkanállal több lisztet, hogy ne romoljon a tészta állaga.

Málnás charlotte

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 8 dkg liszt
  • 2 dkg kukorica keményítő
  • 3 tojás
  • 1 ek. Matcha zöldtea por
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. sütőpor

Málna mousse:

  • 15 dkg málna pürésítve
  • 4 dkg tojásfehérje (kb. 1 nagy tojás)
  • 10 dkg tejszín
  • 4 dkg cukor
  • 2 zselatinlap

Elkészítés:

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a cukrot elfelezzük, felét a sárgához, másik felét pedig a fehérjéhez adjuk.
  2. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd a sárgákat is addig keverjük a cukorral, amíg egész világos sárga lesz.Cukros tojássárgája
  3. A lisztet összekeverjük a matcha porral és a sütőporral, valamint a keményítővel.Matcha tea por & liszt
  4. A lisztes keveréket hozzáadjuk a cukros tojássárgájához és simára keverjük.A lisztet a tojáshoz adjuk
  5. Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.
  6. Én egy szilikon kenyérformába simítottam, így mindenhol egyforma vastagságú lesz a piskótalap és a szélei is egyenesek lesznek. Ha kisebb a forma, süssük ki két részletben! A nyers tésztaréteg nagyjából ujjnyi vastag legyen a formában.Irány a sütő!
  7. 175 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt megsül.
  8. Miután megsült, rácsra tesszük és megvarjuk, míg kihűl.A piskóta
  9. A mousse-hoz a málnát pürésítjük.Málna pürésítve
  10. A zselatinlapokat pár percre vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.A zselatinlapot beáztatjuk
  11. A málnapüré felét alacsony hőfokon folyamatos kevergetés mellett elkezdjük melegíteni a zselatinlapokkal.
  12. Ha a lapok teljesen elolvadtak, félre vesszük és hoozáadjuk a maradék málnapürét.
  13. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, ha már félkemény habbá alakul, hozzáadjuk a cukrot és teljesen kemény habbá verjük.Tojásfehérje hab
  14. Hozzáforgatjuk a málnapüréhez.A tojásfehárje habot a málnapüréhez forgatjuk
  15. A hideg tejszínből habot verünk, majd ezt is a málnás habhoz forgatjuk.Tejszínes málnahab
  16. Összeállítjuk a süteményt: a kihült piskótát elfelezzük, nagyjából 1 cm széles szeleteket vágunk az egyik darabból, a forma méretétől függően félbe is vághatjuk a szeleteket. (Kis formát használtam, így én félbe vágtam őket.)
  17. Kibéleljük a tortaformák belsejét körben a szeletekkel.Összeállítjuk a charlotte-ot
  18. A másik piskótadarabot hosszában félbevágjuk és kibéleljük vele a formák alját.
  19. Rásimítjuk a mousse-t és kb. 1 órára hűtőbe tesszük.Hűtőbe tesszük dermedni
  20. Tálalás előtt óvatosan leemeljük róla a tortaformát és átkötjük egy szalaggal. A tetejét málnával, megmarad piskótával, virágszirmokkal díszítjük.Charlotte díszítése

Málnás charlotte