2015. február 6.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake
Meyer citromos-ricottás muffin
Ismét szezonja van és idén sikerült is beszereznem ebből az illatos citromból: kicsit mandarinos, kicsit citromos és pont ettől lett igazán egyedi ez a puha ricottás muffin.
Tavaly sajnos lemaradtam róla, mert sehol sem találtam, de idén meglett!:) Ráadásul olcsó hálós citromként árulták, így egyből vettem is egy kilónyit. (Lesz még majd belőle más;)) Első nekifutásra egy gyors ricottás muffint készítettem amint hazaértem a zsákmánnyal, mert nem bírtam volna ki, hogy napokig árválkodjon a pulton. A citromoktól egészen egyedi ízt kapott ez a vattaszerűen puha ricottás muffin: egyszerre volt citromos és egy kicsit mandarinos beütésű. A tetejére pedig egy sűrített tejes bevonat került, amit szintén citrommal ízesítettem, így még erőteljesebben kijött a karakteres íze. Persze ha nincs meyer, simával is tökéletesen működik majd a recept:)
Hozzávalók
Muffin:
- 25 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
- fél tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 12 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 meyer citrom reszelt héja
- 20 dkg ricotta
- 1 tojás
- 1 ek. meyer citrom lé
- 1/4 csomag (bourbon) vaníliás cukor
Bevonat:
- 6 dkg puha vaj
- 15 dkg cukrozott sűrített tej
- 9 dkg porcukor
- 1-2 ek. meyer citromlé
- meyer citrom héj
Elkészítés
- A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást.
- A citromokat alaposan megmossuk majd a héját a vajas masszához reszeljük.
- Hozzákeverjük a ricottát és a vaníliás cukrot is, valamint hozzáadjuk a citromlét is.
- A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát és egy csipet sót.
- A lisztes keveréket ezután a vajas masszához adjuk és elkeverjük pár mozdulattal. Ne keverjük túl, különben tömör és ragacsos lesz a végeredmény sütés után.
- A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük muffin papírral, majd belekanalazzuk a tésztát.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 25 perc alatt megsülnek.
- Rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg kihűlnek.
- A bevonathoz a puha vajat a sűrített tejjel habosra keverjük.
- Ha már teljesen sima, hozzáadjuk 3 részletben a porcukrot.
- Citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
- Megkenjük a muffinok tetejét és díszítésként megszórjuk citromhéjjal is.