2012. január 17.


Krémes sütik, Muffin - cupcake, Sajttorta

Sajttortácskák fahéjas sült almával

Az itthon éppen fellelhető hozzávalókból készítettem ezt az almás sajttortát.

A sajttortát nagyon sokáig mascarpone-ból készítettem, mert a receptek által ajánlott krémsajt horribilis összegért volt beszerezhető a megadott mennyiségben. Aztán egyszer csak megtaláltam az egyik hipermarketben a fent említett krémsajt sajátmárkás változatát, ami sokkal kedvezőbb áron volt és egy tortára való mennyiséget is ki lehetett hozni 2 dobozból. Naná, hogy megszűntették ezt is, mint mindent, amit kipróbálok és beválik:) Így hát keresgéltem és kísérletezgettem tovább és most találtam egy ugyanolyat. Így született ez a recept is, gyakorlatilag csak kísérleti adag volt, mert nem akartam tortát sütni, hátha nem válik be az új sajt:) Az eredmény viszont nagyon jó lett, ezért megosztom.

Krémsajttal lesz igazán krémes, és enyhén savanykás a tortácskák krémje, amihez tökéletesen passzol az almáspiték ízét idéző karamelles sült alma. Az alsó kekszes réteghez karácsonyról maradt spekulatius kekszet használtam, de ez helyettesíthető teljes kiőrlésű keksszel is, ha adunk hozzá egy csipet fahéjat, miután összeaprítottuk.

Hozzávalók:

Tortácskákhoz:

  • 15 dkg spekulatius keksz
  • 7,5 dkg margarin
  • 25 dkg krémsajt
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 1 cs. vaníliás cukor (10g)

Karamelles sült alma:

  • 2 nagyobb szem savanykás alma (pl. idared)
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • 2 dkg margarin
  • 2 ek cukor

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a tortácskák alját: ehhez a kekszet összeaprítjuk, majd hozzákeverjük a felolvasztott margarint és egyenlően elosztjuk a papírral kibélelt muffin tepsi mélyedéseiben és egyenletesen belenyomkodjuk.
  2. Kb. 15 percre betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
  3. Ezalatt elkészítjük a sajtos krémet: a krémsajtot, a tojást a cukrot, a citrom kifacsart levét és a vaníliás cukrot egy nagy tálban robotgéppel pár perc alatt simára keverjük.
  4. A krémet egyenlően elosztjuk a kekszes réteggel kibélelt  horpadásokban.
  5. 150 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. (a sütési idő eltérhet sütőnként, akkor jó, ha a tortácskák közepe épphogy remeg, mikor megmozgatjuk a sütőformát.
  6. Mikor kihűltek egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  7. Tálalás előtt elkészítjük a sült almát: az almák magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk.
  8. Egy serpenyőben felolvasztjuk a margarint, rárakjuk az almaszeleteket, hozzáadjuk a cukrot, ízlés szerinti mennyiségű fahéjat és szegfűszeget és közepes lángon pár perc alatt aranybarna karamellréteg képződik rajta. Közben néha óvatosan átforgatjuk. Így kell kinéznie:Sült fahéjas alma a sajttortára

9. Ezután megvárjuk még az almák langyosra hűlnek, majd a sajttortácskák tetejére halmozzuk tetszőleges formában. (én félbevágtam az almaszeleteket és a félbevágott oldalára állítva pakolgattam a tortácskák tetejére.)

Elkészült tortácskák a sütőformában

És végül tálaljuk. Na ki kér?:)

Ki kér egy kis sajttortát?:)