2013. május 14.
Gyümölcsös sütik, Tea sütik, Kocka süti
Epres-krémsajtos blondie
Íme az eredmény, ha a brownie-ba étcsoki helyett fehér csoki kerül: a blondie. Mivel eper szezon van, így egy kevés friss, házi eperlekvár koronázza ezt a villámgyors, nagyon egyszerű sütit.
Ez olyan igazi 15 perces sütemény, összekeverjük, formába öntjük és mehet is a sütőbe. Na, már ha van otthon eper lekvár… Nekem ugyanis pont nem volt, ezért frisset főztem hozzá egy marék eperből és cukorból. Nincs párja, higyjétek el:) Így ugyan még 15 perccel tovább tartott, de szerintem így lett tökéletes ez a süti. Szerintem hűtés után a legfinomabb, így nem annyira édes már, a közepe pedig tömör lesz. Ebből a mennyiségből egy kb. 15x30cm-es formába való adag lesz, de az ízek intenzitása miatt szerintem ez az ideális adag ebből a sütiből.
Hozzávalók
Alap:
- 10 dkg fehér csoki
- 10 dkg margarin
- 2 tojás
- 3 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- vanília aroma
- csipet só
Krémsajtos réteg:
- 12,5 dkg krémsajt (vagy mascarpone)
- 1 cs. vaníliás cukor (10 g)
- 1 tojás
- fél ek. cukor
- reszelt citromhéj
- 1 tk. citromlé
- 2 ek. eper lekvár
Epres réteg:
- házi eperlekvár
- vagy 10 dkg eper és 5 dkg cukor
Elkészítés
- A fehér csokit egészen apróra vágjuk (így hamarabb felolvad és kisebb az esélye, hogy megég) és gőz fölött a margarinnal felolvasztjuk, megvárjuk míg langyosra hűl.
- Az alaphoz egy nagy tálban elkeverjük a két tojást a cukorral és hozzáadjuk a vanília aromát.
- Ezután hozzákeverjük a cukros tojásos masszához a felolvasztott csokoládét.
- Végül hozzáadjuk a lisztet és az egészet simára keverjük.
- Az elkészült masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 30×15 cm) öntjük.
- Ha nincs lekvárunk, az epret botmixerrel pürésítjük és a cukorral sűrűre főzzük (kb. 10 perc kell neki).
- A krémsajtos réteghez összekeverjük a felsorolt hozzávalókat, majd egy kanállal a fehércsokis massza tetejére kanalazzuk elszórtan.
- Kanalazunk rá az eperlekvárból is.
- Ezután egy kanál nyelével összekeverjük, hogy az eredmény márványos legyen:
- És kész is, mehet az előmelegített sütőbe: 180 fokon 20-25 perc alatt megsül. (érdemes figyelni a sütési idő felénél, mert könnyen elkezdhet barnulni. Ha elkezdene barnulni, tegyünk sütőpapírt a tetejére.)
Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük. Szerintem hűtés után a legfinomabb:)
nmlss
2014. január 29. - 08:13koszi a receptet, a lanyom vitte szulinapi tortanak (kerek formaban sutottem) porcukorral leszort, eperszeletekkel diszitett napocskakent az oviba. Az utolso morzsaig mind elfogyott. 🙂
Andi
2023. június 8. - 21:57Szia. A krémsajtos rétegbe is kell külön eperlekvár? Meg a tetejére is? 🙂
Vikki
2023. június 9. - 14:44Szia,
csak a tetejére került és ezt márványosítottam.