2013. május 9.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik

Epres mille feuille

Gondoltátok volna, hogy ezt a flancos édességet nagyjából fél óra alatt össze lehet dobni? Pedig tényleg így van! A roppanós, karamellás lapok elkészítése is gyerekjáték, nézzétek meg:)

Már régóta szemeztem ezzel az édességgel és most, hogy itt az eperszezon egyből friss eperrel készítettem el. Az eredeti mille feuille (vagy mille foglie, ha esetleg Olaszországban esszük ugyanezt) ugyanis csak a főzött vaníliás krémmel van megtöltve, valójában a krémes francia megfelelője. Szerintem ezek a karamellás roppanós lapocskák valami fantasztikusak a lágy, vaníliás főzött krémmel. A krémet tejszínhabbal lazítottam fel, mert szerintem amúgy elég tömény lett volna, így viszont lágy és pont kellemesen édes. Nem akarok túlozni, se fényezni magamat, de eddig ez az egyik legjobb süti, amit elkészítettem, muszáj kipróbálnotok!:)

Mille feuille eperrel

Hozzávalók

Karamelles lapok:

  • 1 csomag hűtött leveles tészta (kb. 250 g)
  • 5-6 ek. porcukor

Krém:

  • 1,25 dl tej
  • 1 dkg kukorica keményítő (hiányában pudingpor)
  • 3 dkg cukor
  • fél csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1,25 dkg vaj
  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 csomag habfixáló

Továbbá:

  • 25 dkg eper
  • 8 dkg cukor

Vagy 4-5 ek. (házi) eper lekvár

Elkészítés

  1. A karamellás lapokhoz a hűtött leveles tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és nagy méretű kör alakú kiszúróval körlapokat készítünk.
  2. Sütőpapírra tesszük és megszórjuk vékonyan porcukorral.Tészta lapok
  3. A tetejére sütőpapírt helyezünk, és valamilyen nehezéket teszünk rá, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel. Én sütőrácsot használtam, de egy sima tepsi is remek megoldás.Nehezéket teszünk rá
  4. 230 fokra előmelegítjük a sütőt, majd mikor betesszük, visszavesszük 180-ra és így sütjük kb. 15 percig.
  5. Ekkor kivesszük, levesszük róla a rácsot és a sütőpapírral együtt átfordítjuk. Most a másik felét (ami eddig az alja volt) megszórjuk porcukorral.Megcukrozzuk a másik felét is
  6. A sütőt 250 fokra melegítjük és 2-3 percre visszatesszük a tésztalapokat, hogy a cukor rákaramellizálódjon.
  7. Amíg hűl, elkészítjük a krémet: a tojássárgáját a cukor felével habosra keverjük. Akkor jó, ha már egészen világos sárga.Habosra keverjük
  8. A tejet a cukor felével, a vaníliás cukorral és a keményítővel/pudingporral felforraljuk, majd félrevesszük a tűzről és hozzáöntjük a tojássárgájás keveréket.Hozzáadjuk a cukros tojás sárgáját
  9. Visszatesszük a tűzre és pár percig főzzük, amíg egy kicsit sűrűsödik.A vaníliás krém
  10. Ekkor levesszük a tűzről, megvárjuk, míg langyosra hűl és belekeverjük a vajat (nem szabad, hogy  túl meleg legyen, mert akkor kicsapódik a vaj és grízes lesz az állaga)Hozzáadjuk a vajat
  11. Ha már teljesen kihűlt, a (hideg) tejszínt a habfixel habbá verjük, majd hozzákeverjük a a vaníliás krémet és betesszük a hűtőbe 2-3 órára.
  12. Az eperből lekvárt készítünk: felét megmossuk, botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot és addig főzzük, amíg sűrű lesz. Ha van otthon házi eperlekvárunk, ez a lépés kimaradhat:)Eper lekvár
  13. A maradék epret felkarikázzuk és ha a lekvár is kihűlt, összeállítjuk a desszertet:  a lapokra egyenként epret pakolunk, az eprek közt pedig nyomózsák segítségével kitöltjük a krémmel. A friss eperlekvárból is kanalazunk rá.Összeállítás
  14. Ezután óvatosan egymásra illesztünk két ilyen gyümölcsös-krémes lapot, a tetejére pedig egy sima lap kerül. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Epres mille feuille