2012. november 7.
Sütés nélkül, Krém desszert
Panna cotta csipkebogyó mártással
Így november elején már nagyon sok helyen érik a csipkebogyó. Hazafelé sétálva láttam meg és jutott eszembe, hogy kéne belőle valamit készíteni. Végül a mártás mellett döntöttem, mert ahhoz nem kell annyi bogyó:)
Nem egyszerű elkészíteni, nagyon sokat kell vele vacakolni, és főzni, de megéri. Ezért is választottam mellé egy könnyen elkészíthető desszertet, a panna cottát. Ez a könnyű tejszínes olasz desszert zselatinnal készül, amit egyébként nem szívesen használok, viszont ebbe elég kevés kell, így az eredmény nem gumi szerű lesz, hanem lágy. Pont ez lett a veszte: mikor kifordítottam őket a tálból, mind szétdőlt az első érintéstől:) Úgyhogy én inkább a tálkákban hagyom őket, és így kerül rá a gyümölcs szósz. (Másik lehetőség: csipkebogyó lekvárt kevés vízzel visszahígítva és a fűszerekkel újra felmelegítve is elkészíthetjük hozzá a mártást.)
Ez a recept is megjelent a Kifőztük magazin októberi számában.
Hozzávalók
Panna cotta:
- 2 dl tejszín
- 3 dl tej
- 3 dkg cukor
- 2 db zselatinlap
- 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
Csipkebogyó mártás:
- 50 dkg csipkebogyó
- 5 dkg cukor
- 1 darabka fahéj
- 1 citrom héja
Elkészítés
- A panna cottához egy lábasba öntjük a tejet, a tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot és addig melegítjük, míg gőzölni nem kezd.
- Ekkor hozzáadjuk a zselatinlapokat és addig kevergetjük, míg el nem olvad (nem kell előtte beáztatni).
- Hideg vízzel kiöblített tálkákban egyenlően elosztjuk, megvárjuk, míg kihűl és legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük.
- A mártáshoz a csipkebogyókat alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, majd félbevágjuk és kikapargatjuk a magokat.
- Az így megmaradt csipkebogyó húst a fahéjjal és a citromhéjjal annyi vízben feltesszük főni, ami épp ellepi. (kb. 1 óra)
- Mikor megfőtt, eltávolítjuk a fahéjat és a citromhéjat és botmixerrel összeturmixoljuk, majd sűrű szitán átpasszírozzuk.
- Ezután hozzáadjuk a cukrot és addig főzzük, míg egy kicsit sűrűsödik.
- Hűtés után a panna cottát a mártással tálaljuk.