2012. augusztus 27.
Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem
Fahéjas szilva dzsem
Az úgy volt, hogy igazából nem is akartam szilvalekvárt készíteni. Aztán mégis kaptunk egy nagy tál szilvát és amúgy is már csak egy bontott üveg árválkodott a tavalyiból a polcon… Így idén is készült szilvásgombócízű lekvár:)
Úgy vettem észre, hogy a lekváros bejegyzéseim amúgy se voltak túl népszerűek (pedig tessék lekvárt készíteni, mert az otthon készült ezerszer jobb, mint a soselátottgyümölcsöt változat a boltból, és amúgy is tök egyszerű!) ezért se akartam újabbat gyártani. De szerintem ez a lekvár annyira finom, hogy muszáj megosztani. Mivel csak rövid ideig kell főzni (kb. 3 perc, az egész lekvárfőzés a magozástól az üvegek lezárásáig pedig legfeljebb 1 óra), így a szilva viszonylag nagy darabokban benne marad és semmit se veszít eredeti ízéből. Aki szereti a szilvásgombócot, különösen imádni fogja!:)
Hozzávalók
- 1,2 kg szilva (kimagozva)
- 35 dkg cukor
- 1 cs dzsemfix (3:1)
- 1 kk citromsav
- 1 kk őrölt fahéj
Elkészítés
- Az üvegeket előkészítjük: forrásban lévő vízzel átöblítjük őket és félretesszük száradni.
- A szilvát kimagozzuk, és aprítóval/botmixerrel enyhén pépesítjük.
- Egy nagy lábasban hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet, a citromsavat, a fahéjat, és az egészet nagy lángon elkezdjük forralni.
- Megvárjuk, míg forrni kezd és további kb. 3 percig hagyjuk főni. Ilyen lesz:
- Ezután a kiforrázott üvegekbe töltjük, teszünk rá egy-egy befőzőfóliát, rácsavarjuk a tetejét és pár percre fejre állítjuk őket, majd visszafordítva hagyjuk kihűlni.
És el is készült a gyönyörű bordó, illatos-fűszeres szilvalekvárunk!:)
Barbi
2012. szeptember 28. - 14:08Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy hány üveg lekvár lett ebből a szilvamennyiségből? A macaronjaid megkövetelik a legjobb házi lekvárt. 🙂 Köszönöm!
Barbi
Vikki
2012. szeptember 28. - 14:31Szia!
Ebből a mennyiségből 4 db bolti méretű üveg (~350-400g) lekvár lett nekem. Ha csak a macaronhoz szeretnéd, szerintem bőven elég, ha fél adagot készítesz, akkor is marad legalább másfél üveg mindenmásra:)