2014. augusztus 8.
Gyümölcsös sütik, Tea sütik, Palacsinta
Ricottás-sárgabarackos palacsinta
Napfényes nyári reggelik elmaradhatatlan kelléke lehet mostantól ez a pufi palacsinta: zamatos sárgabarackdarabok és ricotta. Hmm:)
A palacsinta még mindig nem a leggyakoribb vendég a konyhámban, ezúttal is csak mondhatni véletlen készült. Sokáig gondolkodtam mi legyen a sorsa a pár szem lekvárból megmaradt érett sárgabaracknak, majd eszembe jutott, hogy miért ne kerüljön bele egy puha palacsintába, úgyis régen volt már. Volt még egy kis maradék ricotta is, így ebből is került a tésztába egy kevés, valamint mellé is egy kis mézzel és pisztáciával. Remek napindtó egy ráérős hétvégére, próbáljátok ki:)
Hozzávalók
- 1 dl tej
- 2 egész tojás + 1 tojásfehérje
- 4 dkg olvasztott vaj
- 1 ek. méz (vagy juharszirup)
- 1 ek. porcukor
- 20 dkg finomliszt
- 1 cs sütőpor
- csipet fahéj
- 2 ek. ricotta
- 4-5 szem érett sárgabarack
Tálaláshoz:
sárgabarack lekvár, ricotta ízlés szerinti mennyiségű mézzel édesítve, aprított pisztácia
Elkészítés
- A tojásokat (az 1 darab fehérje kivételével) a porcukorral és a mézzel habosra keverjük.
- Hozzákeverjük az olvasztott vajat.
- Végül a sütőporos liszttel és a tejjel az egészet simára keverjük.
- Hozzákeverjük a ricottát és egy csipet fahéjat is.
- Legalább 2 órára (de akár egy éjszakára is) betesszük a hűtőbe.
- Sütés előtt a korábban meghagyott tojásfehérjéből robotgéppel kemény habot verünk és a palacsintatésztába forgatjuk.
- A sárgabarackokat meghámozzuk és felkockázzuk.
- Forró teflon serpenyőbe adagoljuk a palacsintákat majd sárgabarack darabokat szórunk a még nyers tészta tetejére. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
- Mézzel édesített ricottával és baracklekvárral tálaljuk.