2014. december 5.
Gyümölcsös sütik, Tea sütik
Gyümölcskenyér
A következő karácsonyi receptötlet nem más, mint a jó öreg gyümölcskenyér. Persze egy kicsit feljavítva, kívül és belül is:)
Nemrég az egyik hipermarketben találtam ezeket az apró kenyérformákat és egyből el is kezdtem rajta gondolkodni, milyen jó dolgokat is lehetne készíteni vele. Ezzel a lendülettel be is került tehát a kosárba:) Aztán pár hétig sikkadt a szekrényben, végül a karácsonyi sütik tervezésénél eszembe jutott: miért ne legyen gyümölcskenyér? Tökéletes lehetőség tehát a próbaüzemhez! Nem is kellett csalódnom, 4 cuki kis kenyér lett belőle, mesés fűszeres illattal, amik akár ajándéknak is tökéletesek lehetnek majd!
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 5 dkg méz
- 3 tojás
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
- 1 tk. őrölt fahéj
- fél tk. őrölt szegfűszeg
- negyed tk. őrölt szegfűbors
- 20 dkg liszt
- 10-12 dkg aszalt gyümölcs ízlés szerint (vörösáfonya, mazsola, barack, szilva, banán, kókusz stb.)
- fél narancs reszelt héja
- 0,5 dl tejszín
Tetejére:
- fehér csoki vagy fehér tortabevonó + 1 ek. étolaj
- karácsonyi dekorcukor
Elkészítés
- A vajat a cukorral és a mézzel simára keverjük.
- Hozzáadjuk a tojásokat és az egészet simára keverjük.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fűszerekkel, valamint egy csipet sóval.
- Az aszalt gyümölcsök közül a nagyobb darabokat felaprítjuk.
- A tojásos-vajas masszához adjuk a lisztes keveréket, valamint a gyümölcsöket.
- Hozzáadjuk a tejszínt is és az egészet simára keverjük.
- Sütőpapírral bélelt formákba kanalazzuk a tésztát és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt meg is sülnek. (ha nagy formát használunk a sütési idő 35-40 perc)
- Ha kihűltek, gőz fölött megolvasztjuk a csokit/tortabevonót az étolajjal és bevonjuk vele a gyümölcskenyereket.
- A tetejét megszórjuk karácsonyi dekorcukorral.
Díszíthetjük simán porcukorral is.
Rebeka
2014. december 6. - 14:10Szeretném hétvégén megsütni a gyümölcskenyeret,viszont a hozzávalók listájából kifelejtetted a lisztet,megírnád,hogy mennyit tettél bele? 🙂
Remélem még lesz karácsonyig egy-két recept,mert ha sütni készülök, előtte mindig nálad inspirálódok! 🙂 A héten megsütöttem a karácsonyi fűszeres cupcaked,nagy sikere volt! 🙂
Vikki
2014. december 6. - 16:08Valóban kimaradt, pótoltam is gyorsan, köszönöm, hogy szóltál 🙂
Andi
2023. október 3. - 12:53Szia. Megkérdezhetem hogy készíted és miből pontosan a mázt? Nekem nem lett ilyen szép 😔
Vikki
2023. október 4. - 20:39Szia,
sima fehércsoki volt, azt már sajos nem tudom megmondani, milyen márkájú. Ezt olvasztottam meg gőz fölött, egy evőkanál étolajjal. ha megdermedt a bevonat, utána csíkoztam át a maradék csokival.