2012. február 26.


Tea sütik, Palacsinta

Banános palacsinta csokidarabokkal

Létezik olyan ember aki nem szereti a palacsintát?! Mielőtt mindenki rávágná, hogy tuti nincs ilyen, elárulom, hogy van: én tényleg nem szeretem:) Az egyetlen változat amit palacsinta címen megeszek, az ez a pufi pancake típusú, de ezt is csak azért, mert kicsit sem hasonlít rá.

Az állaga inkább olyan, mint a piskóta és nem kell alá se olaj se vaj, ez a legjobb benne. Igazából bármivel lehet ízesíteni, én most banánt tettem bele, de valószínűleg még lesz pár változata:) Az alapreceptet a Szakácsok könyvében találtam, annyit változtattam rajta, hogy juharszirup helyett mézet használtam. Ezen kívül készítettem hozzá egy sűrű csokiöntet is, a teljesség kedvéért:)

Hozzávalók

Palacsintákhoz:

  • 1,5 dl tej
  • 2 egész tojás + 1 tojásfehérje
  • 4 dkg  olvasztott vaj
  • 1 ek. méz (vagy juharszirup)
  • 1 ek. porcukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 érett banán
  • 5 dkg (sütésálló) étcsoki

Csoki öntethez:

  • 12 dkg étcsoki
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 1 tk. kukorica keményítő
  • csipet őrölt fahéj (elhagyható)

Elkészítés

  1. A palacsintához a csokit felkockázzuk, a banánokat villával összetörjük.Csoki & banán
  2. A csoki és az egy tojásfehérje kivételével az összes hozzávalót együtt simára keverjük és betesszük a hűtőbe 1 órára.
  3. Addig elkészítjük a csokiöntetet: a csokit apróra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
  4. A tejet és a tejszínt egy lábasban felmelegítjük. Egy kis tálban pár kanál langyos tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt.(ez azért kell bele, hogy sűrűbb legyen, de akár el is hagyható).
  5. A meleg tejet hozzáadjuk az olvasztott csokihoz, hozzáadjuk a simára kevert keményítőt és együtt kevergetés mellett tovább melegítjük, míg teljesen sima, sűrű csokit kapunk. (én tettem bele egy csipet fahéjat is)
  6. Sütés előtt az egy tojásfehérjét lágy habbá verjük és beleforgatjuk a palacsinta tésztába.
  7. Felforrósított serpenyő közepére egy merőkanálnyi tésztát kanalazunk, megszórjuk csoki darabkákkal, enyhén belenyomkodjuk őket és szép világosbarnára sütjük a palacsinta mindkét oldalát.

Langyosan, a csokiöntettel és banánkarikákkal tálaljuk.