2019. július 5.


Gyümölcsös sütik

Citromos süti

Jól esne egy igazán frissítő süti a nagy melegben? Próbáld ki ezt az egyszerű limonádé ízű sütit puha piskótával és lágy citromkrémmel a tetején! 😉

Semmi extra nincs ebben a sütiben, mégis annyira finom, hogy muszáj volt megosztanom. Citromos piskóta, citromkrém (lemon curd) és vaníliás tejszín, semmi több. Amitől viszont mégis érdekes lesz, azok a sütibe rejtett apró mélyedések, amikben extra adag citromkrém lapul. Nézd csak! 😉

Hozzávalók

Piskóta:

  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 14 dkg liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 60 ml olaj
  • 60 ml víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja

Lemon curd:

  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj

Tejszínes réteg:

  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk.
  2. A sárgákat a cukorral habosra keverjük, amíg egész világos sárga lesz.Citromos süti készítése
  3. Ekkor hozzáadjuk az olajat, a vizet, a citrom reszelt héját és levét, és az egészet simára keverjük.Citromos süti készítése
  4. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, majd a tojássárgás masszába forgatjuk.Citromos süti készítése
  5. Végül óvatosan a beleforgatjuk a tojásfehérje habot is.Citromos süti készítése
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
  7. Amíg sül, elkészítjük a lemon curd-öt: a citromokat nagyon alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk és egy lábasra passzoló edénybe tesszük a cukorral együtt, ahol gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és megvárjuk, míg elolvad és levesszük a gőzről.
  8. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen nagyon forró és hozzákeverjük a felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé, ahol folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Olyan lesz az állaga, mint egy mártásnak.Lemon curd
  9. A még langyos piskótába egy fakanál nyelével lyukakat készítünk, minél sűrűbben, hogy a piskótába sok helyen bejusson a krém.Citromos süti készítése
  10. A kihűlt piskótára simítjuk a citromos krémet.Citromos süti készítése
  11. A hideg tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval, majd a citromos krém tetejére simítjuk.
  12. Legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, ezután szeletelhetjük.

Citromos süti