2019. július 5.
Gyümölcsös sütik
Citromos süti
Jól esne egy igazán frissítő süti a nagy melegben? Próbáld ki ezt az egyszerű limonádé ízű sütit puha piskótával és lágy citromkrémmel a tetején! 😉
Semmi extra nincs ebben a sütiben, mégis annyira finom, hogy muszáj volt megosztanom. Citromos piskóta, citromkrém (lemon curd) és vaníliás tejszín, semmi több. Amitől viszont mégis érdekes lesz, azok a sütibe rejtett apró mélyedések, amikben extra adag citromkrém lapul. Nézd csak! 😉
Hozzávalók
Piskóta:
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 14 dkg liszt
- 1,5 tk sütőpor
- 60 ml olaj
- 60 ml víz
- 1 citrom leve és reszelt héja
Lemon curd:
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 3 dkg vaj
Tejszínes réteg:
- 2 dl hideg tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag habfixáló
Elkészítés
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk.
- A sárgákat a cukorral habosra keverjük, amíg egész világos sárga lesz.
- Ekkor hozzáadjuk az olajat, a vizet, a citrom reszelt héját és levét, és az egészet simára keverjük.
- A liszthez hozzáadjuk a sütőport, majd a tojássárgás masszába forgatjuk.
- Végül óvatosan a beleforgatjuk a tojásfehérje habot is.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
- Amíg sül, elkészítjük a lemon curd-öt: a citromokat nagyon alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk és egy lábasra passzoló edénybe tesszük a cukorral együtt, ahol gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és megvárjuk, míg elolvad és levesszük a gőzről.
- Kicsit várunk vele, hogy ne legyen nagyon forró és hozzákeverjük a felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé, ahol folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Olyan lesz az állaga, mint egy mártásnak.
- A még langyos piskótába egy fakanál nyelével lyukakat készítünk, minél sűrűbben, hogy a piskótába sok helyen bejusson a krém.
- A kihűlt piskótára simítjuk a citromos krémet.
- A hideg tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval, majd a citromos krém tetejére simítjuk.
- Legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, ezután szeletelhetjük.