2012. február 26.
Tea sütik, Palacsinta
Banános palacsinta csokidarabokkal
Létezik olyan ember aki nem szereti a palacsintát?! Mielőtt mindenki rávágná, hogy tuti nincs ilyen, elárulom, hogy van: én tényleg nem szeretem:) Az egyetlen változat amit palacsinta címen megeszek, az ez a pufi pancake típusú, de ezt is csak azért, mert kicsit sem hasonlít rá.
Az állaga inkább olyan, mint a piskóta és nem kell alá se olaj se vaj, ez a legjobb benne. Igazából bármivel lehet ízesíteni, én most banánt tettem bele, de valószínűleg még lesz pár változata:) Az alapreceptet a Szakácsok könyvében találtam, annyit változtattam rajta, hogy juharszirup helyett mézet használtam. Ezen kívül készítettem hozzá egy sűrű csokiöntet is, a teljesség kedvéért:)
Hozzávalók
Palacsintákhoz:
- 1,5 dl tej
- 2 egész tojás + 1 tojásfehérje
- 4 dkg olvasztott vaj
- 1 ek. méz (vagy juharszirup)
- 1 ek. porcukor
- 20 dkg finomliszt
- 1 cs sütőpor
- 2 érett banán
- 5 dkg (sütésálló) étcsoki
Csoki öntethez:
- 12 dkg étcsoki
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- 1 tk. kukorica keményítő
- csipet őrölt fahéj (elhagyható)
Elkészítés
- A palacsintához a csokit felkockázzuk, a banánokat villával összetörjük.
- A csoki és az egy tojásfehérje kivételével az összes hozzávalót együtt simára keverjük és betesszük a hűtőbe 1 órára.
- Addig elkészítjük a csokiöntetet: a csokit apróra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
- A tejet és a tejszínt egy lábasban felmelegítjük. Egy kis tálban pár kanál langyos tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt.(ez azért kell bele, hogy sűrűbb legyen, de akár el is hagyható).
- A meleg tejet hozzáadjuk az olvasztott csokihoz, hozzáadjuk a simára kevert keményítőt és együtt kevergetés mellett tovább melegítjük, míg teljesen sima, sűrű csokit kapunk. (én tettem bele egy csipet fahéjat is)
- Sütés előtt az egy tojásfehérjét lágy habbá verjük és beleforgatjuk a palacsinta tésztába.
- Felforrósított serpenyő közepére egy merőkanálnyi tésztát kanalazunk, megszórjuk csoki darabkákkal, enyhén belenyomkodjuk őket és szép világosbarnára sütjük a palacsinta mindkét oldalát.
Langyosan, a csokiöntettel és banánkarikákkal tálaljuk.