2013. október 18.
Tea sütik, Palacsinta
Sütőtökös waffle csokidarabkákkal és füszeres sütötök sziruppal
Sütőtököt akár reggelire is? Miért ne… Most waffle-be sütve próbáltam ki, fűszeres sütőtök sziruppal és mézes tejszínhabbal. Hibátlan:)
Sokat gondolkodtam, milyen sütőtökös dolgot lehetne még készíteni, aztán eszembe jutott, hogy egyszer láttam valahol sütőtökös waffle-t. Gondoltam adok neki egy esélyt, most úgyis szezonja van, rossz nem lehet… Nem is tévedtem:) A puha fűszeres tallérokhoz pedig sütőtök szirupot készítettem, ami igazából egy fűszeres szirup, a sütőtök annyira karakteresen ebben nem érződik ki, de ez így pont jó is volt. A waffle-hez a szirupon kívül pedig tejszínhab is dukál, amit most kevés mézzel ízesítettem. Szerintem pazar reggeli lesz belőle, még egy ronda, borongós reggelt is egyből szebbé varázsolnak az ízei:)
Hozzávalók
Waffle:
- 3 ek. cukor
- 2 tojás
- 10 dkg sütőtök püré
- 4 ek. olvasztott vaj
- 1 kk. bourbon vaníliás cukor
- 1,5 dl tej
- 15 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
- 1 tk. őrölt fahéj
- fél tk. szegfűszeg
- fél tk. szegfűbors
- csipet só
Fűszeres sütőtök szirup:
- 1/3 pohár sütőtök püré
- 1 pohár cukor
- 1 és 1/4 pohár víz
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. szegfűbors
- 1/2 tk. szegfűszeg
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
Mézes tejszínhab:
- 2 dl tejszín
- 1 ek. méz
Elkészítés
- Először elkészítjük a tejszínt: a tejszínhez adunk 1 ek. mézet és alacsony lángon elkezdjük melegíteni, hogy elolvadjon benne. (nem szabad felforralni!)
- Megvárjuk, míg teljesen lehűl és betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen, így lehet majd ugyanis felverni.
- A waffle-hez és a sziruphoz a sütőtököt megsütjük, a waffle-hez 10 dkg-ot kimérünk belőle és pürésítjük.
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük, amíg egészen világos sárga lesz.
- Ekkor hozzáadjuk a sütőtök pürét és az olvasztott vajat, majd az egészet simára keverjük.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fűszereket, és egy csipet sót, majd hozzáadjuk a (sütésálló) csokidarabkákat.
- A lisztes keveréket két részletben simára keverjük a tojásos-sütőtökös masszával.
- Kisütjük a waffle-eket. (Betehetjük a nyers alapot a hűtőbe is, másnapra semmi baja nem lesz)
- A sziruphoz kimérünk 1/3 pohárnyi sütőtököt és pürésítjük.
- A többi hozzávalóval együtt egy lábasba tesszük és elkezdjük forralni. Addig forraljuk, míg sűrű, szirup állagú lesz.
- Megvárjuk, míg kihűl, vagy akár langyosan is fogyasztható.
- A korábban elkészített hideg mézes tejszínt habbá verjük.
A sziruppal meglocsolva, tejszínnel és kevés fahéjjal megszórva tálaljuk.
Molnár-Farkas Kata
2013. október 30. - 18:21Kipróbáltam és nyammmm!!! Nagyon, de nagyon finom! Brutálisan édes az egész, de finom!!!! 🙂
Vikki
2013. október 30. - 22:19Bizony, a szirupból csak mértékkel! 🙂