2012. május 25.
Sütés nélkül, Fagyi
Mentás bodza sorbet
Az első idei fagyim bodzával és mentával készült, aminek az alapja tulajdonképpen egy házi készítésű bodza szörp, megfűszerezve apróra vágott mentával. Igazi frissítő nagy melegben.
Tavaly vettünk egy fagyigépet, talán eddig 3 alkalommal készítettem vele fagyit, és mivel most már újra szezonja van, elővettem ismét. Nem egy csúcsmasina, de a célnak tökéletesen megfelel: lehűti a fagyialapot a kívánt állagúra. (szerintem megéri beruházni, otthon sokkal jobb sorbet-kat lehet csinálni igazi gyümölccsel, mint a bolti aromásak.) Nagyon szeretek fagyikat is készíteni, pont azért, mert a lehetőségek száma végtelen, mindig lehet valami újat kihozni belőle. A bodza fagyit is fagyispultban láttam először, innen jött a mentás változat ötlete is, mert imádom a mentát. Megszállottan szoktam vadászni a hiperben a leértékelt mentabokrokat, azokat a szép nagyokat, amiknek az esetek 99%-ában semmi baja nincs azon kívül, hogy a matrica szerint le kell venni a pultról, otthon átültetve viszont még tovább hajtanak is:)
A sorbet-hoz a bodza szirupot rendkívül egyszerű elkészíteni, csak le kell önteni a virágokat a cukorsziruppal és állni hagyni 1-2 napig (házi bodzaszörp:). Aztán mehet is a fagyigépbe, egy jó nagy marék friss, aprított mentalevéllel. A végeredmény pedig egy igazán aromás, frissítő sorbet lesz!
Hozzávalók
- 8-10 nagyobb fej bodza virág
- 1 liter víz
- 25 dkg cukor
- 2 citrom
- 2 nagy marék friss menta
Elkészítés
- A bodzavirágokat lefelé fordítva folyó víz alatt óvatosan megmossuk és papírra tesszük száradni kb. 1 maréknyi megmosott friss menta társaságában.
- A citromokat nagyon alaposan megmossuk és felkarikázzuk.
- A cukrot és a vizet egy lábasba öntjük, megvárjuk míg a cukor teljesen elolvad és további 10 percig forraljuk, míg egy híg szirupot kapunk belőle.
- Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felkarikázott citromot és így hagyjuk hűlni kb. 15 percet.
- A bodzavirágokat és a mentát egy kancsóba/dunsztos üvegbe tesszük és ráöntjük az idő közben kicsit kihűlt cukorszirupot a citromkarikákkal együtt és lefedve így hagyjuk állni 1-2 napig.
- Pár nap múlva leszűrjük az egészet és legalább fél napra a hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön.
- A sorbet elkészítése előtt egy marék friss mentát egészen apróra felaprítunk.
- Ezután már nincs más dolgunk, mint a bodzás sziruphoz hozzáadni a finomra vágott friss mentát és az egészet a fagyigépbe tölteni. Kb. 20 perc alatt eléri a sűrű jégkása szerű állagot.
- Ekkor egy jól záródó műanyag dobozba tesszük és berakjuk a mélyhűtőbe, hogy teljesen megfagyjon. (érdemes 3-4 alkalommal óránként egy villával átkeverni, így még több levegő jut közé és még lágyabb lesz).
- Fagyigép nélkül is elkészíthető: ebben az esetben a bodzás alapot egy jól záródó műanyag edénybe öntjük és betesszük a fagyasztóba. Mikor elkezd dermedni, óránként botmixerrel átturmixoljuk, összesen 4-5 alkalommal.
És már el is készült az otthon sorbet csupa friss alapanyagból!
Elkészíthető akár bolti bodza szörppel is, ebben az esetben viszont érdemes a szörpöt vízzel hígítani, mert az jóval édesebb. Így még nem próbáltam, de 7 dl szörp+3 dl víz aránnyal kísérleteznék elsőre.