Segítség

Sütési hőmérséklet

Nem villany sütőd van? Ez se vegye el a kedved a sütéstől:)

  • 175 °C = 3-as fokozat
  • 180 °C = 4-es fokozat
  • 190 °C = 5-ös fokozat
  • 200 °C = 6-os fokozat
  • 220 °C = 7-es fokozat gáz sütőn.

Ha kelt tésztát sütsz, érdemes egy tűzálló tál aljába vizet önteni és betenni a sütő aljába. Így a sütés közben gőz képződik, ami segít, hogy ne legyen kérges, száraz a végeredmény.

A kanalak…

… kávés kanál, teás kanál és evőkanál. A mennyiségeknél az egyszerűség kedvéért legtöbbször ezt használom.

Kávés teás és evőkanál

A képen sajnos így nem nagyon látszik, de a különbség a kávés és a teás közt az, hogy a teás jóval mélyebb.

A tojásfehérje

A tojásfehérjéből a legtöbb süteményhez kemény habot kell verni. Ezt legkönnyebben robotgéppel készíthetjük el, a fehérjék mennyiségétől függően kb. 3-5 perc keveréssel a legmagasabb fokozaton. Akkor jó, ha felfordítod az edényt és megáll benne. Így kell kinéznie:

Tojásfehérje habbá verve

 

Csoki olvasztása gőz fölött

A legbiztonságosabb módja az olvasztásnak a csoki szempontjából, (a felcsapó gőzzel viszont vigyázni kell!) így a legkisebb az esélye, hogy megég a csoki. A legfontosabb, hogy olyan tálat válasszunk, ami tökéletesen passzol a lábasra. Ez lehet fém vagy akár üveg is, a lényeg, hogy a gőz ne tudjon kiszökni.

Csokiolvasztás

 

A lábas aljára nem kell sok víz, elég kb. 1 dl, a lényeg, hogy amikor fölé tesszük a tálat, már forrjon a víz. A csokit érdemes a lehető legapróbbra darabolni, így is csökken az esély, hogy megég.A csokit a lehető legapróbbra daraboljuk

A csokis tálat forrásban lévő víz fölé tesszük és folyamatosan kevergetjük. Mikor már csak pár nagyobb darabka csoki van, akkor levesszük a gőzről.Ha így néz ki, akkor lekapcsoljuk a tűzhelye

Addig kevergetjük így, míg teljesen homogén lesz. Ilyennek kell lennie:Elkészült olvasztott csoki

Milyen a felhabosodott élesztő?

Akkor jó, ha ilyen: feljött a tej tetejére, és (szinte) egybefüggő habszerű réteget alkot.

Élesztő

 

A kívánt eredményt akkor kapjuk, ha langyos, cukros tejbe morzsoljuk.

 

Van még valami, amiben nem vagy biztos?

Akkor kérdezz nyugodtan: sutidoboz@gmail.com

2 hozzászólás

  1. Princzkel Ilona szerint:

    Szia! Nagyon örülök Neked,hogy megtaláltam az oldalad.Karácsonyra szeretnék idén először magam készítette sütiket ajándékozni.Segítenél hogy hol vetted az olasz panettone kalácshoz a papír kosarakat? Ha volna idei karácsonyi gyümölcskenyér,vagy bármi más ötleted,megírnád nekem?
    Nagyon tehetséges vagy!! Mindenhez gratulálok amit sütöttél.Ismeretlenül is szeretettel ölellek:ILI

    • Vikki szerint:

      Szia Ili,

      először is köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy tetszik az oldal! :) A panettone formát illetően e-mailben válaszoltam, a karácsonyi sütik pedig még egyenlőre tervezés fázisban vannak, hogy mik lesznek, de decembertől már ilyenek kerülnek majd ki, úgyhogy kövesd a blogot ezután is. Addig találsz korábbi karácsonyi sütiket is, mindegyik nagyon finom, ezt garantálom ;) Lehet idén készítek gyümölcskenyeret is, ez esetben természetesen ennek a receptje is idejében kikerül :)

Szólj hozzá te is!