2019. január 4.
Gyümölcsös sütik
Meyer citromos piskóta vanília krémmel
Ez a hagyományos piskóta a főzött vaníliakrémmel pont az, amire az ünnepi sütiáradat után vágysz: puha, friss, nem túl édes, nem túl krémes. Egyszerű és nagyszerű!
Az ünnepi fűszeres, édes sütemények után általában jól esik valami egyszerű édesség. Pont elég, ha puha, és nincs tele ízekkel, egyszerűen csak édes. Ez a hagyományos piskóta pont ezt tudja. De hogy ne legyen annyira unalmas, került bele egy kis meyer citrom, ami teljesen új dimenzióba helyezi az egészet, és a tetejére szórt porcukor is ugyanezt az aromát hordozza. A kissé mandarinra emlékeztető, citromos íz még frissebbé és különlegesebbé teszi ezt az egyszerű piskótát is. Szerintem remekül passzol hozzá a házi készítésű, selymes, mártogatható vaníliakrém, amit szükség esetén egy hagyományos vaníliapudinggal is helyettesíthettek;) (A vaníliakrém receptjét innen kölcsönöztem.) Legyen ez az év első sütije!:)
Hozzávalók
Piskóta:
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 6 dkg liszt
- 1 meyer citrom reszelt héja
Vanília krém:
- 180 g tej
- fél csomag bourbon vaníliás cukor
- 40 g tojás sárgája
- 29 g cukor
- 18 g keményítő
- 15 g vaj
Porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- A piskótához a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig habosítjuk (kb. 5 perc).
- A meyer citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük és a nagyobb részét a liszthez adjuk. A héjból keveset tegyünk félre és keverjük el a porcukorral, amit majd a piskóta tetejére szórunk. Ezt a tálalásig így, a citromhéjjal pihentessük.
- A citromhéjas lisztet óvatosan a cukros tojásos masszába forgatjuk.
- Sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 12-14 perc alatt megsül.
- A krémhez a tojás sárgáját simára keverjük a cukorral és a keményítővel.
- A tejhez adjuk a vaníliás cukrot, és elkezdjük melegíteni.
- A langyos tej kb felét fokozatosan a tojássárgájához adjuk és csomómentesre keverjük.
- A keveréket visszaöntjük a maradék tejhez, majd elkezdjük melegíteni és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a krémet.
- Akkor jó, ha már sűrű, puding állagú.
- Ekkor levesszük a tűzről, pár percet hagyjuk hűlni, majd a vajat több részletben a még meleg krémbe keverjük.
- A krémet folpackkal borítjuk, hogy ne bőrösödjön be. Várjuk meg, míg teljesen kihűl.
- Felhasználás előtt a krémet robotgéppel alaposan keverjük át, hogy ismét teljesen sima legyen. A vanília krémet a piskótára kenve, habzsákból kinyomva, vagy akár a piskóta mellé kanalazva is tálalhatjuk.