2018. augusztus 3.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Torta
Málnás-bazsalikomos torta sütés nélkül
Ilyen melegben nincs jobb egy frissítő, gyümölcsös sütinél, főleg, ha sütni sem kell! Mint például ez a málnás-bazsalikomos torta:)
Nem is igazán akarom ragozni, ez egy igazi nyári torta: a zamatos málnapüré a friss bazsalikommal üdítő párost alkot, ami savanykás ízével remekül kompenzálja a lágy fehércsokis krém édességét. A legjobb benne azonban az, hogy sütni egyáltalán nem kell, így a krémek és az alap elékszítése nagyjából 30-40 percet vesz igénybe, és már mehet is a hűtőbe. Így még jobban hangzik, ugye?:)
Hozzávalók
Málnás réteg:
- 20 dkg málna
- 5 dkg cukor
- 1 púpos ek. keményítő
- friss bazsalikom
Fehércsokis krém:
- 3 dl tejszín
- 10 dkg fehércsoki
Kekszes réteg:
- 25 dkg darált keksz
- 10 dkg vaj
- 1-1,5 dl tej
friss málna és bazsalikom díszítéshez
Elkészítés
- A fehércsokis réteggel kezdünk, ezt javasolt előtte nap este elkészíteni, hogy jól lehűljön. A fehércsokit apró kockára vágjuk.
- A tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a fehércsokit és alacsony lángon elkezdjük melegíteni. Addig melegítjük, míg a csoki fel nem olvad. Ügyeljünk rá, hogy folyamatosan kevergessük, hogy a csoki ne égjen meg, és ne forraljuk fel a tejszínt.
- Ha a csoki felolvadt, félrevesszük, megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl, majd betesszük a hűtőbe.
- A málnás réteghez a málnát a cukorral és kevés vízzel (ne lepje el a málnaszemeket) feltesszük melegedni.
- A keményítőt kikeverjük 2 ek. vízzel, majd adunk hozzá a forrásban lévő cukros málnából is, hogy a hőmérsékletet kiegyenlítsük.
- A keményítőt a málnához adjuk és az egészet sűrűre főzzük.
- Ízlés szerinti mennyiségű friss bazsalikomot felaprítunk, majd a málnához keverjük.
- Levesszük a tűzről és megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.
- A kekszes réteghez a vajat felolvasztjuk, majd a darált kekszhez adjuk.
- Összegyúrjuk, és további 1-1,5 dl tejet adunk hozzá, hogy lágy, gyúrható masszát kapjunk.
- Egy sütőrformát kibélelünk sütőpapírral és belenyomkodjuk a kekszes masszát úgy, hogy legyen pereme is.
- Először a málnás réteget simítjuk rá.
- A fehércsokis tejszínt kivesszük a hűtőből és robotgéppel habosra keverjük.
- A málnás rétegre simítjuk.
- Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, tálalás előtt pedig friss málnával és bazsalikom levelekkel díszítjük.