2013. március 30.
Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron
Kókuszos-fehércsokis nyuszi macaron
Aki régebb óta követi a blogot, tudja, hogy itt nyuszis édességet nem csak Húsvétkor talál:) Most a kókuszos-fehércsokis macaronok alakultak át nyuszi formájúvá, kivételesen Húsvét alkalmából.
Macaronos képeket nézegettem és ott találtam többféle figurás macaront: szív, maci, panda, egér, cica, de még Hello Kitty is volt. Nyúlmániásként az első gondolatom az volt, hogy akkor nyuszit is lehet belőle csinálni!:) Az ötlet működött, ugyanúgy talpas kis habcsókok lettek belőle. Viszont a fülek miatt elég pepecselős munka, csak türelmes sütigyártóknak ajánlom:) Először érdemes a hátsó, sima kör alakúakat kiadagolni, hogy a massza ne száradjon nagyon össze, amíg a “fülesekkel” vacakolunk, így azok addig is tudnak száradni. A nyuszik arcát nem mertem díszítőcukorral megcsinálni, mert féltem, hogy sütés közben megreped, ezért ételfesték tollal rajzoltam meg a szemeket, az orrokat és a bajuszkákat. A habcsókok felülete a kókusz miatt eléggé rücskös lesz. Tölteléknek eredetileg epret gondoltam ki, de aztán rájöttem, hogy kicsit morbid lenne, ha beleharapva valami piros folyna ki:) Így inkább kókuszos fehércsoki került a habcsókok közé, amitől szerintem teljesen a mandulás közepű, lágy kókuszkrémes prémium bonbon ízét idézi.
Hozzávalók
- 10 dkg kristálycukor
- 33 g víz (30 ml)
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg mandula
- 5 dkg kókusz reszelék
- 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
Töltelék:
- 10 dkg fehér csoki
- 0,5 dl tejszín
- 2 dkg vaj
- 2 púpos ek. kókuszreszelék
Díszítéshez:
- ételfesték toll
- szív alakú szórócukor
- tubusos cukormáz (kis tubusban kapható többféle színben is)
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- A kókuszt is porcukorral átdaráljuk (sajnos így is maradnak benne nagyobb darabok, amitől majd kicsit rücskös lesz a habcsókok felülete)
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már érezhetően kemény és mikor kicsit kiemeled a robotgépet a tál széléhez csapódik.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros kókuszos mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Az elkészült massza felét habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőlapot használtam, erről majd még később mesélek.
- Ezután egy másik sütőpapíron ugyanekkora méretű köröket rajzolunk elő a sütőpapír hátoldalán, majd két teáskanál segítségével először a fejet adagoljuk ki, ezután pedig egy kávéskanál segítségével kb. fél-fél kávéskanálnyi masszával két hosszú fület formázunk neki.
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. Mivel fehérek, könnyen megbarnulhatnak, ezért miután kinőttek a talpacskák, fedjük le őket óvatosan sütőpapírral és így süssük tovább.
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
- Addig elkészítjük a tölteléket: A csokit nagyon apró darabokra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
- Ha már felolvadt, félrevesszük, és belekeverjük a vajat. (ez kicsit összekaphatja, ilyenkor visszatehetjük a gőz fölé és újra felolvad)
- A tejszínt meglangyosítjuk és belekeverjük a csokiba. (Ha esetleg nem olvad benne el, visszatesszük egy picit a gőz fölé, amíg teljesen homogén lesz.)
- Végül hozzáadjuk a kókuszreszeléket és megvárjuk, míg kihűl. Ezután betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Amíg dermed, kidíszítjük a nyuszikat: ételfesték tollal megrajzoljuk a szemüket, az orrocskákat és a bajuszt. A cukormázból nyomunk egy keveset az egyik fül tövére, a cukorszívek hegyes végét egymással szembe fordítva rányomjuk, majd újabb cukormáz pötty következik.
- Ezután már csak össze kell állítani a macaronokat: az alsó, sima kör alakú habcsókra kanalazunk a fehércsokis krémből (ha nagyon megdermed a hűtőben, pár másodpercre tegyük be a mikróba és kenhető állagú lesz) és rányomunk egy nyuszifejet.
És már fogyaszthatók is:)
Hello Nusi!:)