2012. május 10.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta
Epres-kókuszos tekercs
Végre itt az eperszezon, most már éppen itt volt az ideje megsütni az első igazán epres sütit. Ez az egyik kedvenc sütim, bár az eredeti recept sokat módosult az első sütés óta…
Leginkább azért, mert az eredeti recept valahova elkallódott. Szokás szerint egy újságból kivágott darabkán volt, amit ugye nem nehéz eltüntetni. Így mivel fogalmam sem volt, hogy mi és mennyi kell bele, kreáltam valami ízben ugyanolyat. Az alapja egy sima 4 tojásos piskóta lett, a töltelékhez pedig kókusztejjel főztem krémet, amit tejszínhabbal lazítottam, kívül pedig epres gyümölcsszósszal kentem meg. Ez utóbbi helyettesíthető eperlekvárral is, de nekem már sajnos az összes házi eperlekvár elfogyott ezért inkább főztem hozzá néhány szem friss eperből.
Hozzávalók
Piskótához:
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 2 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg liszt
- fél kk. sütőpor
Töltelékhez:
- 4 dl kókusztej (vagy 2 dl házi+2 dl zsíros tej)
- 8 dkg cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 púpos tk. keményítő
- 7 dkg kókusz
- 1 csapott tk. zselatin
- 2 ek tej
- 2 dl hideg tejszín
Külsejére:
- eperlekvár (vagy 20 dkg eper és 5 dkg cukor)
- 3 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
- Először elkészítjük a piskótát: a tojásokat a cukorral robotgéppel addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz. (3-4 perc)
- Ekkor hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket is, majd az egészet simára keverjük.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük és 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
- Miután megsült, a papírral átfordítjuk egy nedves konyharuhára, lehúzzuk az aljáról a papírt és a konyharuhával feltekerjük, majd így hagyjuk kihűlni.
- Elkészítjük a krémet: a keményítőt pár ek. kókusztejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a kókusztejhez a cukorral és a tojássárgákkal együtt és egy fém tálban, az egészet elkeverjük.
- Gőz fölé tesszük és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik és lágy, puding állagú lesz. (ha nem akar sűrűsödni, adhatunk még hozzá tejjel kikevert keményítőt).
- Levesszük a gőzről és megvárjuk, míg teljesen kihűl, és ekkor hozzáadjuk a kókuszreszeléket.
- Közben felkockázzuk az epreket.
- A zselatint 2 ek. tejben felolvasztjuk. (akkor jó, ha nincsenek benne darabkák, de kis lángon olvasszuk, mert nem szabad felforralni!)
- Megvárjuk míg kihűl, és a krémbe keverjük.
- A hideg tejszínt habbá verjük és a kókuszos krémbe forgatjuk.
- Összeállítjuk a sütit: a piskótát széttekerjük, ha szükséges a széleit levágjuk, teszünk alá egy sütőpapírt (így majd könnyebb lesz átemelni a kész tekercset egy tálcára) és megkenjük a kókuszos krémmel.
- Rászórjuk az eperkockákat és az egészet óvatosan feltekerjük. (nem kell szorosan, nem kell csigásnak lennie, csak érjen körbe teljesen a piskóta)
- Betesszük a hűtőbe 1 éjszakára, hogy megdermedjen.
- Másnap tálalás előtt megkenjük eperlekvárral és megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel. Ha nincs eperlekvárunk akkor így készül hozzá:
- Az epreket leturmixoljuk, hozzáadjuk a cukrot és közepes lángon kb. 10 percig főzzük.
- Megvárjuk, míg kihűl és megkenjük vele a süti oldalát és megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel.
- Díszíthetjük még a tetejét félbevágott eprekkel.
Emese
2013. február 19. - 17:48Szia!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Az üzletben mellényúltam és nem kókusztejet, hanem kókusz krémet vettem, ami ugye tej és stabilizátor keveréke. Valahogyan a kókusztejet ki tudom váltani vele, pl: ha higítom?
Előre is köszönöm!
Emese
Vikki
2013. február 19. - 17:54Szia Emese!
Az az igazság, hogy ilyet még sosem vettem, nem tudom milyen az állaga konkrétan, de szerintem ne hígítsd, tedd bele úgy, ahogy van, legfeljebb kevesebb keményítőt tegyél majd hozzá (pl. feleannyit), hogy nehogy beton kemény legyen. A krémnek amúgy is sűrűnek kell lenni, hogy ne folyjon ki a tekercsből.
Emese
2013. február 19. - 18:12Rendben, köszönöm a gyors választ!
Vikki
2013. február 19. - 19:24Ha nem felejted el, írd majd meg légyszi, hogy milyen jellegű a kókuszkrém állaga és milyen lett vele a süti!:)
Emese
2013. február 21. - 17:24Rendben, mindenképpen:)
Emese
2013. február 22. - 18:37Elkészítettem, elméletileg jól sikerült, az illata nagyon jó.A kókusz krém állaga leginkább a joghurthoz hasonlít, a doboz alján pedig volt egy kis kókusz tej is. Kicsit kevesebb keményítőt tettem hozzá. Jónak tűnik az állaga:)
Nagyon igényes a weboldal, jó pár receptet lementettem:)
Vikki
2013. február 22. - 22:33Köszi a visszajelzést:) Szerintem akkor nem lesz vele gond, ha megdermed jó lesz! Remélem a többit is kipróbálod majd:)
Györgyi
2014. július 7. - 18:09Nem írtad, hogy mennyi eper kell hozzá! A nosalty-n is hiányzik ez az infó!
Vikki
2014. július 8. - 20:03Szia Györgyi,
az az igazság, hogy nem mértem le a töltelékben felhasznált epret, de így ránézésre 20-25 dkg lehetett. (ezen felül van még a 20 dkg, ha nem lekvárral, hanem frissen főzött szószt készítesz bevonatnak)