2013. május 24.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Bodzás túrós szív
Van olyan, aki nem szereti a puha, kelt tésztás túrósbatyut? Nem hiszem… Nekem is az egyik kedvencem, így ez lett végül ennek a sütinek is az alap ötlete a bodza mellett. A formát pedig kicsit újragondoltam:)
Szerintem a zamatos, édes bodza szirup nagyszerű párost alkot a kissé savanykás túróval, ami egy pihe-puha kelt tésztába ágyazva hibátlan reggeli. Egy “gond” van vele: ha valóban reggelire szánjuk, a kelesztési idő miatt nagyon korán kell kelni:) Ebből a mennyiségből 8 db, 2 tenyérnyi méretű péksütemény készíthető.
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 50 dkg túró
- bodza szirup ízlés szerint (min. 5-6 ek.)
1 tojás sárgája és kevés tej a kenéshez
Elkészítés:
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik.
- Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
- Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk.
- Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- Addig elkészítjük a tölteléket: a túróhoz ízlés szerinti mennyiségű bodzaszirupot adunk (minél több, annál jobb, hogy kellően intenzív legyen a bodza íze)
- Mikor megkelt a tészta, 8 egyenlő részre osztjuk.
- A bucikat egyenként kb. 3-4 mm vastag téglalapokká nyújtjuk, kenünk rá a töltelékből, majd feltekerjük.
- Most jön az érdekesebb része:) Az így kapott tekercset félbehajtjuk először.
- Majd egy éles késsel a hajtás felőli oldalán kb a feléig bevágjuk.
- Áttesszük a sütőpapírral bélelt sütőlapra és a bevágott rész szétnyitjuk, az alját pedig összenyomkodjuk, hogy hegyes legyen.
- További fél órát hagyjuk pihenni sütés előtt, majd megkenjük kevés tejjel felhígitott tojás sárgájával.
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
Megvárjuk, amíg kihűlnek és már fogyasztható is:)