2018. július 13.


Kelt tészták, Fánk

Vaníliás-levendulás beignet

Mostanra már biztosan mindenkinek van legalább egy kis csokor illatos levendulája, úgyhogy ideje valami finomat készíteni belőle! Mondjuk ezt a levendulás-vaníliakrémes fánkocskát!:)

Nagyon nagy rajongója vagyok a levendulának, számomra szinte bármilyen sütit vagy ételt jobbá tesz, ha belekerül. A másik nagy kedvencem pedig a fánk, így a kör be is zárult, hogyan született ez a recept:) A fánk tésztája villámgyorsan elkészül, inkább a krém elkészítése időigényesebb kicsit a hűtés miatt, de a kelesztés alatt ezt is összeállíthatjuk. Az eredmény pedig  lágy, enyhén levendulás vaníliakrémmel töltött fánkocskák lesznek (persze lehetnek nagyobbak is, attól függően, mekkora darabokat vágunk a tésztából), amik az első harapás után mindenkit levesznek a lábukról.

 

Hozzávalók

Tészta:

  • 1 dl tej
  • 1 dl kefír
  • 2 dkg élesztő
  • 25 dkg liszt
  • fél kk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • fél ek. porcukor

olaj a sütéshez

Krém:

  • 2 dl tej
  • 20 g vaníliás pudingpor
  • 1 kk. levendula virág
  • 2 ek. cukor
  • 2 dkg puha vaj

Fehércsoki és levendulavirág a tetejére

Elkészítés

  1. A tésztához a tejet felmelegítjük, majd hozzáadjuk a kefírt és egy kevés cukrot.
  2. Belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.Beignet hozzávalói
  3. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot és a csipet sót, végül a felhabosodott élesztős keveréket.
  4. Az egészet simára dolgozzuk.Beignet készítése
  5. Letakarva 1 órát pihentetjük, ami alatt a duplájára fog dagadni.Beignet készítése
  6. Amíg pihen a tészta, a elkészítjük a krémet: a tejből kimérünk kb. fél dl-t, ebben simára keverjük a pudingport. A maradék tejet elkezdjük melegíteni a cukorral és a levendula virággal.Levendula krém készítése
  7. Ha már gyöngyözik, félrehúzzuk és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingporos keveréket.
  8. Visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
  9. A kész krémalapot folpackra simítjuk, és becsomagoljuk, így hűtjük ki.Levendula krém készítése
  10. Ha már teljesen kihült, egy nagyobb tálban robotgéppel addig habosítjuk, míg teljesen sima és lágy lesz.
  11. Hozzáadjuk a puha vajat és az egészet simára keverjük. Felhasználásig hűvős helyen tartjuk.Levendula krém készítése
  12. A tésztát pihentetés után jól lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
  13. Éles késsel kb. 5×5 cm-es négyzeteket, vagy hasonló méretű téglalapokat vágunk belőle.Beignet készítése
  14. Forró olajban, közepes lángon, pár perc alatt aranybarnára sütjük a fánkokat.
  15. Leitatjuk róla a felesleges olajat, majd ha kihűlt, megtöltjük a krémmel.
  16. Tálalás előtt díszíthetjük olvasztott fehércsokival és levendulavirággal is.

Vaníliás-levendulás beignet