2014. december 12.


Száraz sütik, Keksz

Vaníliás kifli naranccsal és marcipánnal

Mennyeien omlós, klasszikus karácsonyi aprósüti, egy kicsit másképp. Dió helyett marcipán került bele, egy leheletnyi naranccsal fűszerezve. Hmm:)

Bevallom, hogy eddig nem tartozott a kedvenceim közé a vaníliás kifli. De csak eddig. Megsütöttem ugyanis az első adagot, amit kicsit a saját ízlésemre formáltam és láss csodát, máris örök barátságot kötöttünk:) A tészta hihetetlenül omlós lett, a narancs pedig egy teljesen egyedi ízvilágot adott neki. Az egészet pedig a valódi vaníliával ízesített cukor tette igazán tökéletessé.  Igaz, hogy meglehetősen időigényes a kiflik formázása egyesével, de megéri, tényleg!:)

Vaníliás kifli naranccsal és marcipánnal

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 3 dkg porcukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg marcipán massza
  • csipet só
  • fél narancs reszelt héja
  • porcukor és (Bourbon) vaníliás cukor szóráshoz

Elkészítés:

  1. A marcipán masszát nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy egy éles késsel apró kockákra vágjuk.Narancs és marcipán
  2. A szobahőmérsékletű vajat felkockázzuk.
  3. A liszthez adjuk a marcipánt, a porcukrot, a vajat valamint a sót és a narancs reszelt héját és az egészet összegyúrjuk.A hozzávalók
  4. Fél órára betesszük a hűtőbe.A tészta
  5. Diónyi golyókat tépünk a tésztából és ujjnyi vastag, kb- 7-8 cm hosszú rudacskákat sodrunk belőle.Kifliket készítünk
  6. Kifli alakúra hajtjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket.Irány a sütő
  7. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 perc alatt megsülnek.
  8. A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és még melegen a kiflikre szitáljuk.megszórjuk vaníliás cukorral
  9. Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek és csak akkor szedjük le őket a sütőpapírról.

Vaníliás kifli naranccsal és marcipánnal

Vaníliás kifli naranccsal és marcipánnal