Vajas piskóta meggyel

Vajas piskóta meggyel

Ezt a klasszikus “teasütit” is lehet még tökéletesíteni: egy kis vajtól és tejszíntől a tésztája még tömörebb és puhább lesz, az aromás citromhéjtól és a savanyú meggyszemektől pedig így is könnyű, nyári sütemény marad. 

Igaz, hogy a friss meggy szezonja már lejárt és csak elvétve találhattok (feltehetőleg import változatot) piacokon, de ez a süti ugyanolyan finom mirelit és befőttként eltett meggyel is. Ha frissítőbb végeredményt szeretnénk, a cukrozatlan mirelit változatot javaslom, ami mindig a legérettebb szemeket tartalmazza, így garantáltan olyan lesz, mintha friss meggyet használtunk volna. Amúgy bármilyen idénygyümölccsel nagyon finom ez a puha vajas piskóta, akár sárgabarackkal is kipróbálhatjátok!:)

Vajas piskóta meggyel

Hozzávalók:

  • 40 dkg meggy (magozott súly)
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 dl tejszín
  • 7 ek. liszt
  • 0,5 tk. sütőpor

Elkészítés

  1. A meggyet kimagozzuk, ha befőttet használunk, lecsepegtetjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk.
  3. A fehérjékből 3 ek. porcukorral és egy csipet sóval kemény habot verünk.Tojásfehérje hab
  4. A sárgákhoz hozzáadjuk a maradék porcukrot és a vaníliás cukrot és addig keverjük, míg egészen világos sárga színű lesz.
  5. A vajat felolvasztjuk, majd a cukros tojássárgájához adjuk.Vajas piskóta alapja
  6. Hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadjuk fél citrom levét, majd a tejszínt is és az egészet simára keverjük.
  7. A tojásfehérje habot óvatosan a masszába forgatjuk.Vajas piskóta alapja
  8. A sütőporral elkevert lisztet fokozatosan hozzákeverjük.Vajas piskóta alapja
  9. A sütőformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd belesimítjuk a masszát.
  10. Óvatosan belenyomkodjuk a meggyszemeket.Irány a sütő!
  11. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt aranybarnára sül.

És porcukorral megszórva, langyosan tálalhatjuk is az illatos, puha piskótánkat:)

Vajas piskóta meggyel

 

Megosztás

Szólj hozzá te is!