2015. április 17.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta

Túrótorta eperrel és bazsalikommal

Indul lassan az eper szezon, amit már nagyon vártam:) Többek között azért, hogy ezt a túrótortát is elkészíthessem!

Ugyan még sok helyen import eper van, ami viszont meglehetősen olcsón beszerezhető és süteményekbe tökéletes, így itt volt az ideje az idei első epres sütinek. A krémes vaníliás túróban eperrel és bazsalikommal ízesített “hamis túrógombóckák” vannak. És hogy az mi? Búzadara:) Ez tartja meg ugyanis tökéletesen a formáját, és ahogy megszívja magát, állagra nagyon hasonlít a kifőtt túrógombócra. Így lesz a torta pöttyös:) Azt javaslom kisebb gombócokat készítsetek, mert sütés közben is dagad kicsit, valamint krémes túrót válasszatok a fehér részhez, mert a darabossal a szeletelés nehézkesebb lesz.

Túrótorta bazsalikommal és eperrel

Hozzávalók

(18 cm-es formához)

Alja:

  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 8 dkg liszt
  • 1 dkg keményítő
  • 1/4 tk. sütőpor
  • fél citrom reszelt héja

Túrós rész:

  • 25 dkg túró
  • 1,5 pohár tejföl (150 g-os pohár)
  • 4 dkg keményítő
  • 1/4 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor
  • kevés citromhéj

Epres gombócok

  • 10 dkg eper (=125 ml püré)
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. vaníliás cukor
  • 3 dkg búzadara
  • kevés reszelt citromhéj
  • 1 tojás sárgája
  • friss aprított bazsalikom

Elkészítés

  1. Az alaphoz a vajat a cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük.Vaj, citrom, cukor a túrótortához
  2. Hozzáadjuk a tojást és simára keverjük.Tojás a túrótortához
  3. A liszthez adjuk a sütőport, a sót és a keményítőt, majd a tojásos masszába forgatjuk.Készül a túrótorta
  4. A túrós rész hozzávalóit egy nagy tálban simára keverjük.Túró, tejföl, vanília, citrom, a túrótortához
  5. Az epres gombóchoz az epret pürésítjük, 125 ml pürére lesz szükségünk, ezt egy lábasban elkezdjük melegíteni.Eperpüré
  6. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és búzadarát és sűrűre főzzük.Sűrűre főzzük a gombócot
  7. A bazsalikomot felaprítjuk és citromhéjjal a masszába keverjük.Bazsalikom és citrom a gombóchoz
  8. Belekeverjük a tojássárgáját is.A massza
  9. Összeállítjuk a tortát: kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, először az alapot simítjuk bele (vizes kézzel egyszerűen elsimítható).
  10. Az epres masszából nedves kézzel 2-4 cm átmérőjű golyókat formázunk.
  11. Először kevés túrót öntünk a formába, majd belesorakoztatjuk elszórtan a golyókat.A túrótorta összeállítása
  12. Ráöntjük a túrót, hogy mindenhol befedje.
  13. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 40-45 perc alatt megsül.

Túrótorta eperrel és bazsalikommal

Pöttyök:)

Túrótorta eperrel és bazsalikommal