Törökméz

Törökméz

Tudjátok mitől lesznek az apró buborékok ebben a retro vásári édességben? Olvassatok tovább…:)

Mindössze 3 hozzávalóból készül ez a népszerű édesség, nem több, mint 5 perc alatt. Jól hangzik, nem? Teljesen véletlenül bukkantam rá a receptre itt, ugyanis sehol nem kaptam törökmézet ezért gondoltam, biztosan elő lehet állítani itthon is. Tényleg rendkívül egyszerű, és elárulom a nagy “titkot”: a szódabikarbónától lesz buborékos belül:) Egy dologra kell nagyon figyelni miután belekerült a “titkos x hozzávaló”: nem szabad nagyon kevergetni, mert akkor összetörnek a buborékok és oda az édesség lelke. Próbáljátok ki, ha már nektek is hiányzik a (kakasosnyalóka mellett) legnépszerűbb vásárfia:)

Törökméz

Hozzávalók

  • 1 bögre cukor (2 dl)
  • 2 ek. méz
  • 1 púpos tk. szódabikarbóna
  • vaj vagy margarin a sütőpapír kikenéséhez

Elkészítés

  1. Egy sütőpapírt vékonyan átkenünk vajjal vagy margarinnal.
  2. A cukrot és a mézet egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni. Cukor és méz
  3. Addig forraljuk, amíg szép borostyán színű lesz. Ilyennek kell lennie
  4. Ekkor félrehúzzuk és hozzáadjuk a szódabikarbónát. Néhány mozdulattal elkeverjük benne, csak annyira, hogy a por már ne látsszon,  a térfogata magától meg fog nőni a buborékok miatt. Ügyeljünk arra, hogy a kevergetéstől ne törjenek nagyon össze a buborékok, mert akkor lapos lesz. Hozzáadjuk a szódabikarbónát
  5. Ilyennek kell lennie: A végeredmény
  6. Óvatosan a kivajazott sütőpapírra öntjük, lehetőleg minél gyorsabban, mert ahogy hűl, egyre nehezebben kezelhető.A kivajazott sütőpapírra öntjük
  7. Megvárjuk, míg teljesen kihűl és már fogyasztható is. Szeletelhetjük

Légmentesen záródó dobozban tároljuk, mert a párától megolvad!

Megosztás

6 hozzászólás

  1. Kata szerint:

    fúúúh ez tök jó! sosem tudtam hogy kell ezt csinálni, de holnap ki is próbálom 😀 köszi

  2. Edit szerint:

    Szia, kipróbáltam. Nem sikerült. Kiöntöttem egy kivajazott üveg sütőtálba. Kihűlt, bele akartam tenni egy dobozba, de ahogy húztam, nyúztam, egyre jobban összement. Végül felére zsugorodott, és kőkeménnyé vált másnapra. :( Mit csináltam rosszul?

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Kivajazott sütőpapírra öntsd a kész masszát azonnal, ahogy beleforgattad pár mozdulattal a szódabikarbónát. Miután beletetted a szódabikarbónát, nem szabad kevergetni, mert összetörnek benne a buborékok és ezért zsugorodik össze. Pár perc után megszilárdul, ahogy hűl, akkor emeld ki a papírral együtt a tálból és darabolható.

  3. Andi szerint:

    Szia, kipróbáltam többször is, sajna nem sikerült =(
    Az lenne a problémám,hogy amikor a cukor megolvadt, félrehúzom és beleöntöm a szódabikarbónát, akkor az elején jó aztán hirtelen olyan mintha megégne, és ilyen sötétbarna színe lesz az egésznek, meg össze is esik.
    Nemtudod véletlenül mit ronthattam el?

    • Vikki szerint:

      Szia,

      szerintem az lehet a probléma, hogy túl sokáig “főződ” a cukrot és valószínűleg megég. Addig kell csak együtt melegíteni a mézzel, amíg borostyánsárga lesz (a kép kicsit sötét). A másik pedig, hogy ha hozzáadod a szódabikarbónát, utána már nem szabad kevergetni, pár mozdulattal beleforgatod és mehet is a sütőpapírra, ahol szintén ne is kenegesd, nem baj, ha formátlan, mert így is összetörnek benne a buborékok. Remélem tudtam segíteni:)

Szólj hozzá te is!