2020. február 7.


Kelt tészták, Fánk

Tonkababos-fehércsokis fánk

Hiányoztak már, ugye? ? Pedig bárikor készíthetsz ilyen menő fehércsokis fánkot, nem csak a farsangi időszakban 😉

Én ugyan elfogult vagyok a fánkokkal kapcsolatban, mert nagyon nagy kedvenceim, főleg, ha valami egyedi ízben/formában bukkannak fel. Most egy egyszerű, de annál érdekesebb ízvilágú tonkababos-fehércsokis mázzal vontam be őket és virágszirmokkal díszítettem, hogy azért insta-kompatibilis is legyen a végeredmény. 😉 A tészta pedig természetesen extra puha, vaníliás és egyáltalán nem szívja meg magát olajjal.

Hozzávalók

A fánkhoz:

  • 30 dkg főtt krumpli
  • 0,5 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • csipet só
  • 4 dkg vaj
  • fél csomag bourbon vanília
  • olaj a sütéshez

A mázhoz: 

  • 20 dkg fehér csoki
  • 2 ek. olaj
  • 1 kisebb méretű tonkabab
  • virágszirom a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítés

  1. A langyos vízhez adunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk még felhabosodik.
  2. Ezután egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk az áttört főtt krumplit, a cukrot, a vajat, a sót, vaníliát és a felhabosodott élesztőt, majd az egészet összegyúrjuk. (ha nagyon lágy lenne, ami előfordulhat a krumpli víztartalma miatt, adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy elváljon az edény falától)
  3. A tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A közepüket a legkisebb méretű kiszúróval kiszúrjuk.
  5. A fánkokat lisztezett deszkára rakjuk és letakarva további fél órát kelesztjük.
  6. Az olajat felforrósítjuk, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat. (Sütés közben még nőni fognak, kb. kétszer akkorák lesznek mint nyersen)
  7.  Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
  8. A mázhoz a fehércsokit apró kockákra vágjuk, majd az olajjal gőz fölött felolvasztjuk.
  9. Ha már homogén, hozzáreszeljük a tonkababot és alaposan elkeverjük.
  10. A fánkokat egyenként a csokiba mártjuk, majd megszórjuk virágszirommal és rácsra tesszük, amíg a csoki teljesen rádermed.

És a végeredmény 🙂