Tonhalas focaccia

tonhalas focaccia

Egy gyors és könnyű vacsora illatos kakukkfűvel és tonhallal.

A múltkor eszembe jutott a focaccia, hogy milyen régen volt, pedig mennyire jó. Most tonhallal készítettem, mert egy kicsit tartalmasabbra akartam. Szerintem nagyon-nagyon jó, igazi mediterrán hangulatot lehet vele varázsolni akár ebédhez, akár vacsorához.

Tonhalas focaccia

Hozzávalók

  • 7 dkg főtt, áttört burgonya
  • 22 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 1 tk. só
  • 2 ág friss kakukkfű (vagy 1 kk. szárított)
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 kk. cukor
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz tonhal konzerv (sós lében eltettet használtam)
  • pár szem olívabogyó ízlés szerint

Elkészítés

  1. A burgonyát megfőzzük, összetörjük, megvárjuk míg kihűl és kimérünk belőle 7 dkg-ot.
  2. A cukrot belekeverjük a langyos vízbe, hozzáadjuk a szárított élesztőt és megvárjuk míg felhabosodik (kb. 5 perc)
  3. A liszthez hozzáadjuk a sót, a felaprított kakukkfüvet, az áttört burgonyát, a felhabosodott élesztőt és az olívaolajat és a robotgép dagasztó karjával pár perc alatt összedolgozzuk. Akkor jó, ha elválik az edény szélétől.
  4. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra)Duplájára kelt tészta illatos kakukkfűvel
  5. Mikor megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és itt a kezünkkel kb. 1 cm vastag  körlappá nyomkodjuk.
  6. A fokhagymát összezúzzuk, egy kis tálba tesszük, adunk hozzá egy ek. vizet és egy kevés sót és jól elkeverjük.
  7. A tésztát villával megszurkáljuk, megkenjük a fokhagymával és megszórjuk egy is kakukkfűvel.
  8. 20 percet letakarva hagyjuk pihenni.
  9. A tonhalkonzervről leöntjük a lét (nem kell nagyon kinyomkodni, hogy sütés közbe ne száradjon teljesen össze)tonhal
  10. Sütés előtt rászórjuk a tonhalat és az olívabogyót.Sütés előtt...
  11. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
  12. Megvárjuk, míg langyosra hűl és már ehetünk is!:)

... sütés után

Megosztás

Egy hozzászólás

  1. Kiki76 szerint:

    Megsütöttem, megettük…. ettük volna még, de elfogyott. :-)
    Kevésnek tűnt a liszt ennyi élesztőhöz, tartottam tőle, hogy élesztő ìze lesz. De csak egy baj volt vele: nagyon kevés volt! :-)
    Nagyon-nagyon finom volt. Köszönöm!

Szólj hozzá te is!