2013. január 3.


Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron

Tejeskávé macaron

Ismételten elkapott a macaron készítési láz: most ezek a bézs színű, csokis-kávés-mascarpone-s habcsókok születtek.

Nem erősítem a nagy kávéfogyasztók népes táborát, viszont az ízét igenis szeretem. Megfelelő mennyiségű cukorral és tejjel:) Innen jött igazából a kávés változat ötlete, meg a hűtőben árválkodó mascarpone láttán. A töltelék kávéval ízesített étcsokoládé ganache lett, egy kanálnyi édes mascarpone-val. Az ízhatás így nagyon is egy pohár tejeskávéra emlékeztet:)

Tejeskávés macaron

Hozzávalók

Habcsókokhoz:

  • 11 dkg mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás fehérje
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tk. instant kávé

Töltelék:

  • 5 dkg étcsoki (minél magasabb kakaótartalmú)
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 dkg vaj
  • 1 kk. instant kávé
  • 2 ek. mascarpone
  • fél ek. porcukor

Kakaó a díszítéshez

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandula&porcukor
  5. Elkészítjük a kávés-csokis krémet: az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk (vigyázat, nagyon könnyen megég, ha már csak pár darabka látszik, vegyük le a gőzről, így kevergessük, míg el nem olvad, mert a tál így is meleg marad)
  6. Hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a vajat és az egészet simára keverjük (ha nem olvad el a vaj, pár másodpercre visszatesszük a gőz fölé).készül a csoki ganache
  7. Az instant kávét egy kanál hátuljával porrá zúzzuk és belekeverjük a csokiba.
  8. Megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe.

Másnap elkészítjük a macaronokat:

  1. A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotva hab és álljon meg a tálban ha felfordítod)Tojásfehérje hab
  2. Az instant kávét egy kanál hátuljával porrá zúzzuk és hozzáadjuk a mandulás-porcukros keverékhez.Kávé a mandulás cukorhoz
  3. Hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket a felvert tojásfehérjéhez, és egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatjuk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.A macaron alapja
  4. Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal (ezúttal is teáskanál segítségével adagoltam ki, mint a korábbiaknál).Sütés előtt
  5. És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
  6. A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
  7. Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
  8. A csokis krémet kivesszük a hűtőből és jól átkeverjük, a mascarpone-t pedig simára keverjük a porcukorral.Összeállítás
  9. Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét kívül körbe megkenünk kb. 1 teáskanálnyi kávés csoki krémmel, a közepére pedig teszünk egy kávéskanálnyi mascarpone krémet, majd rányomunk egy másikat.Megkenjük a habcsókokat a krémmel
  10. Kb. fél órára hűtőbe tesszük, hogy a csoki ismét megdermedjen és már fogyasztható is!:)

Tejeskávé macaron

Tejeskávé macaron