2013. január 3.
Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron
Tejeskávé macaron
Ismételten elkapott a macaron készítési láz: most ezek a bézs színű, csokis-kávés-mascarpone-s habcsókok születtek.
Nem erősítem a nagy kávéfogyasztók népes táborát, viszont az ízét igenis szeretem. Megfelelő mennyiségű cukorral és tejjel:) Innen jött igazából a kávés változat ötlete, meg a hűtőben árválkodó mascarpone láttán. A töltelék kávéval ízesített étcsokoládé ganache lett, egy kanálnyi édes mascarpone-val. Az ízhatás így nagyon is egy pohár tejeskávéra emlékeztet:)
Hozzávalók
Habcsókokhoz:
- 11 dkg mandula
- 20 dkg porcukor
- 3 tojás fehérje
- 5 dkg kristálycukor
- 1 tk. instant kávé
Töltelék:
- 5 dkg étcsoki (minél magasabb kakaótartalmú)
- 0,5 dl tejszín
- 1 dkg vaj
- 1 kk. instant kávé
- 2 ek. mascarpone
- fél ek. porcukor
Kakaó a díszítéshez
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
- Elkészítjük a kávés-csokis krémet: az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk (vigyázat, nagyon könnyen megég, ha már csak pár darabka látszik, vegyük le a gőzről, így kevergessük, míg el nem olvad, mert a tál így is meleg marad)
- Hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a vajat és az egészet simára keverjük (ha nem olvad el a vaj, pár másodpercre visszatesszük a gőz fölé).
- Az instant kávét egy kanál hátuljával porrá zúzzuk és belekeverjük a csokiba.
- Megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe.
Másnap elkészítjük a macaronokat:
- A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotva hab és álljon meg a tálban ha felfordítod)
- Az instant kávét egy kanál hátuljával porrá zúzzuk és hozzáadjuk a mandulás-porcukros keverékhez.
- Hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket a felvert tojásfehérjéhez, és egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatjuk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
- Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal (ezúttal is teáskanál segítségével adagoltam ki, mint a korábbiaknál).
- És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
- A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
- Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
- A csokis krémet kivesszük a hűtőből és jól átkeverjük, a mascarpone-t pedig simára keverjük a porcukorral.
- Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét kívül körbe megkenünk kb. 1 teáskanálnyi kávés csoki krémmel, a közepére pedig teszünk egy kávéskanálnyi mascarpone krémet, majd rányomunk egy másikat.
- Kb. fél órára hűtőbe tesszük, hogy a csoki ismét megdermedjen és már fogyasztható is!:)
nmlss
2013. január 11. - 01:11🙂 Elég könnyű volt a masszát összeállítani, klassz lett a lisztem, a porcukorral való elkeverés is, a borova-tojáshab, és végül az egész massza is olyan lett, mint, amit leírtál, lefotóztál., és mégis, most teljes a katasztrófa., sehol egy macaron.. 🙂
Nem vagyok egy gyakorlott habzsákos, tehát azt már fel sem hozom problémának, hogy milyen nehézségekbe ütköztem a ragacsos massza nejlonzacskóba való juttatásával.. :)))
De..
1. már a 3-4cm-es körök kinyomásánál problémáim akadtak (őszintén szólva a sütőpapír kisimításával is már.. 🙂 ), ugyanis a ragacs nem formás kis kört alkotva ‘hullott’ ki a zacskó levágott sarkán (miért is gondoltam én azt, hogy így lesz…??), hanem egy csinos kis hurkában, amiből igen néhz volt kikövetkeztetni, hogy az abból elsimuló kör átmérője mekkora lesz Végül kb. duplája, mint kellett volna.. :))) )
2. mivel a duplájuk lettek, mint kellett volna, a körök 4/5-e összefolyt…
3. mentve, ami menthető, összekapartam az összefolyt pacákat és kinyomtam újra, hátha…(Hát nem.. 🙂 )
4. sütéskor nem találtam el a sütési időt, így a legtöbb nem sült meg, az alja még ragadt, így visszatettem ezeket kicsikét – ekkor már minden mindegy volt, mert az összes ‘macaron’ összefolyt, felrepedezett, és jóformán akkorák lettek, mint egy-egy formás cookie.. 🙂
5. néhányat sikerült lefejtenem a sütőpapírról egészben (de legalábbis felülről úgy látszik.. 🙂 ), ezeket fogom most összeragasztani, a többi széttörtet – mert, hogy ilyenek lettek, alsó fele a sütőpapírra ragadva, felső fele elporladás közeli állapotban pedig be fogjuk falni úgy, hogy van, csokis mascarponéba keverve 🙂
De nem adom fel, legközelebb az olvasztott cukrosat csinálom, vezsek egy habzsákot, és szilikon sütőlapot is :-PPP :)))))))
Vikki
2013. január 11. - 09:45Igen, a macaronok méretét eltalálni, ahhoz kell némi gyakorlat, az első sütésnél nekem sem 3-4 centisek lettek, kicsit nagyobbak:) Egyébként nekem sincs habzsákom (pedig már nagyon kéne…), vagy egy nejlonzacskóba szoktam tenni a masszát, a végére pedig egy kb. 1 cm-es lyukat vágok és úgy szoktam, hogy a papírnak az egyik felét (amelyik felpöndörödik, arra) előrajzolom a köröket, általában egy sima műanyag kupak a “sablon”. Utána megfordítom a papírt, így akkor nem ugrik össze.:) És a kinyomkodásnál pedig a “hurkákkal” körberajzolom az előrajzolt kört. Nem kell rá sokat nyomni, mert akkor nőnek túl nagyra. A másik lehetőség, pedig hogy egy sima teáskanállal kanalazod rá. Én ezt a két módszert szoktam, így egyformák lesznek.