Tejberízs tortácskák

tejberizs

Ezt a sütit már régebben készítettem, viszont most újra eszembe jutott. Az első próbálkozásaim egyike volt, amihez krémes tejberízst készítettem egy egyszerű piskótával és gyümölcsös szósszal.

Mivel a végeredménnyel nagyon elégedett voltam, ezért ezen felbuzdulva gyorsan le is fényképeztem és felraktam a NoSaltyra, hadd lássa mindenki. Teljesen véletlenül, de ez a recept lett akkor a 10.000 recept az oldalon:D Én házi piskótával készítettem egy tojással, de ez a lépés akár ki is hagyható, bolti piskótából is kivágható az édesség alja. Ezzel egyből a sütés is megspórolható. A tejberizst rizottóhoz való rizsből szoktam készíteni, egyszer sikerült külön desszertekhez való változatot beszerezni, persze azóta sincs belőle a boltban… Úgyhogy marad az arborio, amivel pont olyan jó lesz, csak annyi a különbség, hogy a rizsszemek nagyobbak.

Hozzávalók

A piskótához:

  • 1 tojás
  • 1 ek liszt
  • 1 ek cukor

A tejberizshez:

  • 15 dkg arborio rizs
  • 1,5 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 dkg vaj
  • 1 cs vaníliás cukor (10g)

Pudinghoz:

  • 2 dl tej
  • 20 g pudingpor
  • 0,25 dl tej
  • 1/2 ek zselatin
  • 2 dl hideg tejszín, habbá verve

Az erdei gyümölcs öntethez:

  • 20 dkg mirelit erdei gyümölcs
  • 0,5 dl víz
  • 2 dkg cukor
  • 10 g pudingpor

Elkészítés

  1. A piskótához a tojás fehérjét és sárgáját különválasztjuk, a fehérjéből robotgéppel kemény habot verünk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot és belekeverjük a lisztet.
  2. A muffintepsi mélyedéseit muffinpapírral kibéleljük, majd minden mélyedésbe kb. fél evőkanálnyi tésztát rakunk.
  3. 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.Arborio rizs és még néhány hozzávaló
  4. A tejberizshez a rizst először felrakjuk a vízzel, addig pároljuk, amíg a víz teljesen el nem fő alatta.
  5. Ezután hozzáadjuk a tejet és közepes hőfokon lefedve addig főzzük, míg a rizsszemek meg nem puhulnak.
  6. A végén hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, megvárjuk míg felolvadnak, majd félrerakjuk hűlni.
  7. A fél zacskó (20 g) pudingot a 2 dl tejjel a leírás szerint elkészítjük, majd félretesszük, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
  8. Amikor a rizs és a puding is kihűlt, a 0,25 dl tejet felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint.
  9. A zselatinhoz hozzáadunk először egy evőkanálnyi rizst, jól elkeverjük, majd még egy evőkanálnyit, végül az zselatinos rizst hozzákeverjük a többi rizshez.
  10. Ezután robotgéppel hozzákeverjük a rizshez a kihűlt pudingot, majd a habbá vert tejszínt.
  11. Végül összeállítjuk az édességet: a tejberizst rákanalazzuk a muffintepsi mélyedéseiben lévő piskótákra, majd egy éjszakára berakjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen.
  12. A gyümölcsös szószhoz egy edényben összeforraljuk a gyümölcsöt a cukorral és kb. fél dl vízzel, majd ha forr, hozzáadjuk a kevés vízzel kikevert pudingport és sűrűsödésig főzzük.Erdeigyümölcs a szószhoz
  13. Ha kihűlt, a tejberizstortácskák tetejére kanalazzuk és így tálaljuk.

+1 jó tanács: a gyümölcsös szószt csak közvetlenül tálalás előtt érdemes rátenni, hogy ne ivódjon bele a rizsbe, így sokkal szebbek lesznek:)

Megosztás

Szólj hozzá te is!