2012. augusztus 3.


Sütés nélkül, Krém desszert

Tejberizs roppanós karamellel és eperrel

Ezt a desszertet az itthon éppen fellelhető hozzávalókból készítettem, mert szerettem volna valami krémes édességet, amihez nem kell bekapcsolni a sütőt, ha már ilyen meleg van… Így lett tejberizs:) Volt még itthon pár szem eper, ezért azt is beletettem, hogy legyen benne valami gyümölcs is.

A tejberizzsel nagyon sokáig meggyűlt a bajom: valahogy soha nem lett olyan, amilyennek én szerettem volna, volt hogy kemény volt, volt hogy puha, de semmi „leve” nem volt, mert mindent magába szívott… Aztán megcsináltam a spanyol változatot és láss csodát, tökéletes állagú lett a rizs:) Azóta mindig vízben előpárolom és csak akkor rakom hozzá a tejet, mikor már félig megpuhult a rizs. Egy ideje szoktam bele keverni felvert tejszínt is, ettől még krémesebb lesz az egész. Szóval nekem így lett végül tökéletes!:)

Eper

Hozzávalók

  • 25 dkg arborio rizs
  • 1,5 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl hideg tejszín
  • fél citrom reszelt héja
  • pár szem eper

Karamellhez:

  • 7,5 dkg cukor
  • 3 ek. víz
  • 1 ek. méz

Elkészítés

  1. A tejszínt betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen, így lehet csak szép habot verni belőle.
  2. A tejberizshez a rizst és a vizet lábasba öntjük, majd lefedve addig pároljuk, míg az összes víz el nem forr alóla.
  3. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és lefedve puhára pároljuk a rizst (ha esetleg nagyon felszívja a tejet, akkor adhatunk még hozzá)
  4. Mikor már a rizs megpuhult, levesszük a tűzről, belereszeljük a citromhéjat és hozzáadjuk a cukrot.
  5. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  6. Ha kihűlt a hideg tejszínt robotgép segítségével kemény habbá verjük.Készül a tejberizs
  7. A habot óvatosan a rizshez forgatjuk és az egészet betesszük a hűtőbe 1 órára, hogy jól lehűljön.
  8. Tálalás előtt az epreket felkockázzuk és a tálak aljára rakunk belőle.Eper a tejberizshez
  9. Erre rákanalazzuk a tejberizst, a tetejére pedig karamellt készítünk: a cukrot a mézzel és a vízzel egy teflon serpenyőbe tesszük és elkezdjük forralni.Készül a karamell
  10. Akkor jó, ha már szép aranybarna a cukor, ekkor levesszük a tűzről, pár másodpercet várunk, hogy abbahagyja a forrást és egy kanállal a tejberizs tetejére  csorgatjuk. (gyorsan kell, mert hamar dermed, viszont még utána is forró!)
  11. Megvárjuk míg megdermed a karamell, és már kész is:)tejberizs