2019. november 8.


Gyümölcsös sütik, Pite

Szőlős pite

Kipróbálnál egy kicsit sem szokványos pitét? Akkor itt a remek lehetőség, hogy elkészítsd álmaid pitéjét aromás othello szőlővel!;)

Ez a recept kicsit macerásabb, mint egy átlagos pite, de megéri minden percét a bogyónyomkodás, tényleg. Első sorban az othello fajtát ajánlom hozzá, mert ennek van igazán karakteres íze, ami igazi pluszt ad ennek a pitének.

Ha inkább egy megszokottabb ízt szeretnél töltelékként a pitédbe, itt tudsz válogatni. 😉

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 3 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék:

  • 50 dkg kékszőlő (othello, vagy valamilyen kerek szemű fajta)
  • 2 ek. keményítő
  • 4 ek. cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor

1 tojás és kevés porcukor a kenéshez

Elkészítés

  1. A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.Pite tészta hozzávalói
  3. Folpackba csomagoljuk és egy órát hideg helyen pihentetjük.
  4. A töltelékhez a szőlőszemeket alaposan megmossuk, kinyomjuk a héjukból és egy lábasba helyezzük a bogyókat.Szőlő pite töltelék készítése
  5. A héjat sem dobjuk ki, aprítóba tesszük egy evőkanálnyi vízzel és a keményítővel és felaprítjuk.Szőlő pite töltelék készítése
  6. A szőlőszemeket a cukorral és a vaníliás cukorral elkezdjük melegíteni, majd 2-3 percig forraljuk.Szőlő pite töltelék készítése
  7. Levesszük a tűzről és átnyomkodjuk óvatosan egy nagy lyukú szűrőn, hogy csak a magok maradjanak benne. Nem kell, hogy pépes legyen, sőt, jobb, ha nagyon darabok maradnak meg a szőlőszemekbőlSzőlő pite töltelék készítése
  8. Hozzáadjuk a keményítővel elkevert héjat és visszatesszük a tűzre, addig főzzük, míg besűrűsödik.
  9. A pitetésztát 1/3-2/3 arányban elosztjuk, a nagyobb darab kerül a forma aljára: két folpack közt kinyújtjuk, majd belesimítjuk a piteformába, hogy kicsit túllógjon a forma peremén.Szőlő pite készítése
  10. A langyos tölteléket óvatosan a piteformába simítjuk.
  11. A másik tésztagombócot is kinyújtjuk, kis méretű szaggatóval lyukakat készítünk rá, majd óvatosan beborítjuk vele a pitét. A széleket összenyomkodjuk, majd levágjuk a túllógó felesleget a forma pereme mentén
  12. A tojást enyhén felverjük, megkenjük a pite tetejét, majd vékonyan megszórjuk porcukorral.Irány a sütő!
  13. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt aranybarnára sül.
  14. Szeletelés előtt érdemes megvárni, amíg teljesen kihűl, így biztosan nem fog folyni a töltelék.

Szőlő pite