Szilvásgombóc macaron

Szilvásgombóc macaron

Szilva szezonban mi mást lehetne készíteni tonnaszámra, mint szilvásgombócot? Mondjuk macaront! Ugyanezzel az ízvilággal:)

Rámtört újra a macaron készítési láz, és a legkézenfekvőbb tölteléket használtam fel hozzá: a fahéjas szilvalekvárt. Idén nem is akartam készíteni, mert hogy “van még vagy 10 féle másik”, de aztán észrevettem, hogy szilvás viszont az az egy megbontott üveg van, ami a hűtőben árválkodik. Na eddig tartott az “idén nem lesz szilvalekvár” kijelentés ereje:) Úgyhogy csináltam egy fél adaggal. Ami pedig a fazék alján maradt, tökéletes macaron töltelék lett. Igazi ízbomba, a habcsókokba is került nem kevés fahéj. (Akinek nincs kedve lekvárt főzni – bár nincs is jobb, mint a saját készítésű fahéjas szilvalekvár – annak legvégső esetben a bolti szilvalekvár+sok fahéj kombinációt tudom ajánlani)

Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.

Fahéjas-szilvás macaron

Hozzávalók

Macaron:

  • 11 dkg mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás fehérje
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tk. őrölt fahéj

Töltelék:

  • 5-6 ek. fahéjas szilva lekvár

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandula porcukorralMásnap elkészítjük a macaronokat:
    1. A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük, míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotva hab és álljon meg a tálban ha felfordítod)tojásfehérje hab
    2. A mandulás-porcukros keverékhez hozzáadjuk a fahéjat.Fahéjas mandulás porcukor
    3. Ezt a fahéjas-mandulás keveréket egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatjuk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.A massza
    4. Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal (ezúttal is teáskanál segítségével adagoltam ki, mint a múltkor).Macaron
    1. És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
    2. A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
    1. Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
    2. Mikor már teljesen kihűltek, összeállítjuk a macaronokat: az egyik felét megkenjük a fahéjas szilva lekvárral, majd összeragasztjuk őket.Összeállítjuk a macaronokat
    3. És el is készültek!:) Ebből a mennyiségből kb. 20 db macaron lesz.

    Szilvásgombóc macaron

Megosztás

5 hozzászólás

  1. Tünde szerint:

    Szia,nagyon szuper ez az oldal!!!Csak egy kérdésem lenne:sütés közben nyitva hagyod az ajtó?máshól olvastam!És mennyire fontos pihentetni a tojàsfehérjét?Ez inkább 2kèrdés lett.:-)Nagyon sokféle recept ötlet van fent,és sokat ki is fogok probálni,majd meg irom milyen sikert aratot.Szerintem vissza járo olvasod leszek.:-):-):-)

    • Vikki szerint:

      Szia Tünde,

      köszönöm :) remélem minél több elkészül és ízleni is fognak! :)

      Kérdéseidre válaszolva: igen, kell pihentetni a tojásfehérjét, erre azért van szükség, mert így veszít a nedvességtartalmából. Sütés közben nem kell kinyitni az ajtót, a lényeg, hogy alacsony hőfokon legyen, hogy a héjak ne hirtelen megsüljenek, hanem inkább száradjanak. Sok sikert az első macaronhoz! :)

  2. Tünde szerint:

    Szia,holnap kiprobálom a zserbos macaront de ,nem tudom,hogy légkeverésre vagy csak hagyományos modon süsem majd.(légkeverés nélkül).elöre is köszi a válaszodat:-)

  3. Tünde szerint:

    Szia,hát megsütöttem!És már nincs is belöle!!!!:-)Nagyon ízlet a férjemnek.Bevalom még tegnap meg csináltam,mert nem birtam másnapig várni,Igaz még tegnap olyan volt mintha belle ragadna a fogaidba,de ami mára maradt 6 db.az már nem volt olyan.Hozàteszem csak 3x-ra sikerült a habom.de én elöbb az összes fehérjét felvertem és utána adtam hozzá a cukrot.Nem sikerült hozzá adnom a habhoz a cukorszirupot.1-re lehet,hogy túl gyorsan öntötem?folyos lett az egész hiába vertem még nem lett belöle semmi(még melegen öntötem).2.probálkozásomnál vártam egy kicsit mig a szirup ki hül hátha a azért nem lett jó elsőre,de így csak cukor darabkák letek a habomba így ez is a kukába került!!mit ronthatam el??Nem adom fel probálkozok,más izekel is.:-)B-)

Szólj hozzá te is!