2015. szeptember 25.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Szilvás fahéjas csiga

Szilvásgombóc-csiga. Akár ez is lehetne a neve, de maradjunk inkább a szilvával megtűzdelt fahéjas csigánál, mert valójában ez volna:)

A kedvenc fahéjas csigám és a szilva házasításából született ez a süti, megőrizve és kiegészítve egymás legjobb tulajdonságait: puha, nagyon fahéjas, és tele van karamellizálódott, sült szilvával. Igazi őszi finomság, lélekmelengető az esős, hűvös napokra.

Szilvás fahéjas csiga

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 tk őrölt kardamom

Töltelék:

  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 dkg fahéj
  • 30 dkg szilva

Tetejére:

  • 1 tojássárgája

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztő
  2. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
  3. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:Kész tészta
  4. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  5. A töltelékhez a porcukrot összekeverjük a fahéjjal, a szilvákat megmossuk és csíkokra vágjuk.szilvascsiga4
  6. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni: a gombócokat egyenként lisztezett deszkán (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
  7. Megkenjük olvasztott vajjal és a fahéjas cukor és a szilva felét a tésztára szórjuk.Fahéj és szilva
  8. Szorosan feltekerjük és ha szükséges, formázunk rajta. Szorosan feltekerjük a csigát
  9. Éles késsel kb 2-3 cm vastag darabokat vágunk, oldalukra fordítjuk és ha szükséges kézzel kicsit formázunk rajtuk, hogy szép, csiga formájúak legyenek. Daraboljuk
  10. Sütőpapírral borított tepsire vagy sütőformákba pakoljuk őket, és ismét a duplájára kelesztjük. Pihentetés sütés előtt
  11. Miután megkeltek, kevés vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük őket és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.

Fahéjas-szilvás csiga