Svéd mandulatorta

Svéd mandulatorta

Bizonyára sokan ismeritek ezt a tortát a kék-sárga svéd lakberendezési áruház étterméből, én is ott ettem ilyet először. Ez az én változatom az otthon készített mandulatortára.

Nem állítom, hogy ez pont ugyanolyan, mert nyilván annak a pontos receptjét soha senki nem fogja tudni… Ez a változat a korábban árusítottra hasonlít, amin sokkal jobb krém volt (és szerintem sokkal finomabb volt, mint ami mostanában kapható). A lapokat érdemes két részletben megsütni, egyrészt mert sokkal jobban átsül, másrészt mert elég nehéz vágni, mert nagyon morzsálódik. A krémhez viszont mindenképp vajat kell használni, különben teljesen más lesz az állaga.

Hozzávalók

Tészta:

  • 3 tojás fehérje
  • 18 dkg darált mandula
  • 11 dkg barna cukor (sima is jó, ettől kicsit szebb lesz a színe)

Krém:

  • 3 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 0,5 dl tejszín
  • 25 dkg vaj

Elkészítés

  1. A tésztához a tojások fehérjét a cukorral robotgéppel kemény habbá verjük.
  2. A mandulát óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba.
  3. A masszát ketté osztjuk: két külön sütőpapíron 1-1 darab, kb. 20 cm átmérőjű körben egy lapát segítségével eloszlatjuk. (a kört akár elő is rajzolhatjuk a sütőpapír másik oldalán, így egyszerűbb egyformára eloszlatni)A mandulás tésztát két részletben megsütjük
  4. Az így kapott kör alakú lapokat 190 fokra előmelegített sütőben egyenként kb. 20 perc alatt megsütjük.
  5. Miután kivettük a sütőből rácsra vagy egy gyúródeszkára fordítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról. Megvárjuk míg teljesen kihűl.
  6. Addig elkészítjük a krémet: Az egész tojásokat a cukorral a tejjel és a tejszínnel egy fém tálban kézi habverő segítségével simára keverjük.
  7. Egy lábasban vizet forralunk, és mikor már gyöngyözik, fölé rakjuk a tojásos tálat úgy, hogy teljesen passzoljon a lábasra.
  8. Gőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. (kb. 5 perc, olyannak kell lennie, mint a vanília puding.)                                                                                                                 A krém főzés előtt...... és főzés után
  9. Ekkor levesszük a gőzről és néha átkeverve langyosra hűtjük. (minimum 30 perc)
  10. A vajat feldaraboljuk és kockánként a főtt krémhez adjuk, és botmixer segítségével homogénre keverjük.A langyos krémbe beleturmixoljuk a vajat
  11. Az így elkészült krémet teljesen kihűtjük, kb. 15 percre a hűtőbe tesszük, hogy kenhető állagúra dermedjen.
  12. Mikor a krém már kenhető állagú, az egyik tésztalap tetejét megkenjük a krém harmadával.Svéd mandulatorta készül...
  13. Óvatosan ráhelyezzük a másik tésztalapot amit így megkenünk a maradék krémmel.
  14. Az elkészült torta tetejét mandulaszeletekkel díszítjük.Mandulaszeletekkel díszítjük
  15. Legalább 4 órára (de jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.Svéd mandulatorta

 

Megosztás

10 hozzászólás

  1. vilmoskörte szerint:

    szia! finom lehet, csak egy kérdés: a kép alapján a darált mandula szeleteltnek tűnik. melyiket kell használni? köszi

    • Vikki szerint:

      Szia!
      A tésztába darált kell, a tetejét viszont szeletekkel díszítettem, de pálcika alakút is használhatsz díszítésnek, amelyik tetszik.

  2. balázs szerint:

    Szia! csak egy kérdés főző vagy habtejszín kell a krémhez?Köszi

  3. Tündi szerint:

    Szia, a tésztába sima, héjas, darált mandulát használsz? Vagy héj nélküli, piritottat darálsz bele?
    Köszi!

    • Vikki szerint:

      Szia Tündi,

      én héj nélkülit szoktam használni, ha esetleg héjasat sikerül beszerezni, akkor forró vízbe merítés után lepucolom és utána kiszárítva darálom le.

  4. Katalin szerint:

    Szia! Mar nagyon sokszor elkészitettem ezt a tortat es a receptjeid kozul sokat kiprobaltam mar, mind nagyon jo es finom, a leirasok nagyon pontossak… De most azert irok neked mert ezt a receptet kiprobaltam makkal (nem volt itthon mandula és nalunk a boltok zarva vannak hetvegen)
    NAGYON-NAGYON finom lett!
    Koszonet es gratulacio a receptekert es a blogodhoz!

  5. cs0227 szerint:

    Sziasztok! Ma szeretném elkészíteni ezt a tortát. Már próbáltam a Sütidoboz blogról egy kicsit továbbfejlesztve a tiramisu tortát, és a képek alapján ezt a tortát is itt találom a legszimpatikusabbnak az interneten fellelhető sok recept közül, de lenne két kérdésem. Az egyik, hogy 3 tojásból valóban ekkora lesz a torta? A többi recept dupla ennyi tojást ír, és úgy ekkora a süti a képeken… A másik pedig, hogy a krém a gőz fölött liszt, és hasonlók nélkül is így besűrűsödik? Az ilyen főzött krémeket eddig mindig liszttel csináltam, így bizonytalan vagyok. Nagyon megköszönném, ha valaki meg tudná osztani velem ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban a tapasztalatait, mivel szülinapra készülne a torta, kívánságra, így nem szeretnék csalódást okozni. :)

    • Vikki szerint:

      Szia,

      igen, ebből a mennyiségből egy kb. 20 cm átmérőjű torta lesz. A krémet pedig a tojássárgája sűríti be főzés közben :) A recept lelke a vaj, így mindenképpen azzal készítsd majd a tökéletes eredmény érdekében :)

Szólj hozzá te is!