2015. január 23.


Kelt tészták

Sütőtökös pogácsa

Kicsit édes, kicsit sós, belül puha, kívül pedig ropogós. Bizony, egy újabb pogácsa variáció!

Az kell mondjam, a sütőtök bizony a sós kelt tésztákkal is remekül kijön, amit mi sem bizonyít jobban, mint ez a pogácsa. A sütőtöktől ugyanis vattaszerűen puha lesz, és emellé gyönyörűséges napsárga színt is kap. A tésztája egyszerre édeskés a sütőtöktől és sós, jó pogácsához méltóan, kívül pedig ropogósra sült. A kelesztés miatt ugyan nem villámsüti, de hétvégére például pont ideális:)

Sütőtökös pogácsa

Hozzávalók

  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg sütőtök püré
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 2 tk só
  • egy tojás sárgája és kevés tej a kenéshez

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk még felhabosodik.
  2. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sütőtök pürét, a vajat, az olajat, a sót, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.A hozzávalók
  3. Az egészet összegyúrjuk, amíg össze nem áll, majd a robotgép dagasztójával pár perc alatt átdolgozzuk.Kelesztés
  4. Ezután egy konyharuhával lefedve langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc)
  5. Miután megkelt, jól kilisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk.
  6. A tetejét bevagdossuk, és egy éles késsel kockákra vágjuk, vagy  kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Készül a pogácsa
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét kevés tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük, és további 15 percet pihentetjük.
  8. Irány a sütő!
  9. 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Sütőtökös pogácsa