2018. október 28.


Tea sütik, Madeleine

Sütőtökös-narancsos madeleine szörnyek

Nem múlhat el a Halloween rémséges finomságok nélkül! Próbáljátok ki ezeket az ijesztően cuki sütőtökös szörnyecskéket, de vigyázat! Előfordulhat, hogy a hívatlan vendégek tovább maradnak…  Amíg a süti tart;)

Igaz, hogy nem a leggyorsabb Halloween süti kategória nyertese ez a madeleine, mert egyesével kell kidekorálgatni az apró sütiket, de magasan az egyik legcukibb, ezért tényleg megéri a befektetett munkát. Kicsit gyorsít a folyamaton, ha van megfelelő színű szórócukrotok, én azonban nagyon sok helyen keresgéltem, de egyszerűen sehol nem találtam se narancssárga, se zöld, se lila verziót… Ezért itthon gyúrt fondantból készítettem végül a színes “hajakat”: a hajnak szánt fontant-t színezés után kis lyukú reszelőn reszelve formáztam és hagytam teljesen megszáradni, így lett ez a fura, kócos forma. Cukorszemeket több webshopban is találtam, viszont csak egy méretben, ezért ezt is inkább fondantból készítettem, különböző méretekben.

Bármelyik dekorációs módot is választjátok, és bármilyen színeket használtok hozzá, garantáltan ijesztően cukik lesznek a kis szörnyek;)

 

Hozzávalók

(kb. 50 db madeleine-hez)

  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 10 dkg sütőtök püré
  • 12 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • fél narancs reszelt héja

Dekoráció:

  • fondant szemek és haj
  • ételfesték (zöld, narancssárga, lila)
  • szórócukor
  • 20 dkg fehércsoki
  • 2 ek. étolaj

Elkészítés

  1. A madeleine-hez a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és csipet sóval habosra keverjük, amíg egész világos sárga lesz (kb. 5 perc).
  2. A cukros-tojásos masszához hozzáadjuk a sütőtök pürét, hozzáreszeljük a narancs héját és az egészet simára keverjük.Narancsos-sütőtökös madeleine készítése
  3. Ezután 2-3 részletben óvatosan beleforgatjuk a lisztet.Sütőtökös-narancsos madeleine készítése
  4. A vajat felolvasztjuk, majd kanalanként a masszába keverjük.
  5. A sütőtökös tésztát a madeleine formákba kanalazzuk, de vigyázzunk, hogy ne tegyük tele a formát, hogy ne púposodjon fel sütés közben.Irány a sütő!
  6. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 9 perc alatt aranybarnára sül.
  7. A madeleine-eket rácsra szedjük és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.Madeleine hűtése
  8. A fehércsokit apróra vágjuk, majd az olajjal gőz fölött, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk.Fehércsoki a madeleine szörnyekhez
  9. A csokit 3 részre osztjuk és az ételfestékekkel színezzük.
  10. A madeleine-eket először a színes csokiba nyomjuk majd kedvünk szerint díszítjük a szemekkel és a szórócukrokkal.Sütőtökös-narancsos madeleine szörnyek dekorálása
  11. Az elkészült szörnyeket rácsra tesszük és megvárjuk, míg a csoki megdermed.Sütőtökös-narancsos madeleine szörnyek készítése
  12. Végül megrajzoljuk a szemeket.

Sütőtökös-narancsos madeleine szörnyek