Sütötökös-csokidarabkás cookie

Sütőtökös-csokidarabkás cookie

Ne legyetek előítéletesek a sütőtökkel: nagyon finom kekszet lehet vele sütni!:) Puha, puszedli-szerű keksz készült belőle, csokidarabkákkal.

Igazán gyerekbarát keksz, egyik se mondaná meg, miből van, csak azt, hogy nagyon finom. A sütőtök íz ugyanis egyáltalán nem érződik ki karakteresen. Valójában én nem kimondottan rajongok a sütőtökért, viszont eddig bármilyen sütibe tettem némi fűszerezéssel, mindegyikben ízlett. Így ősszel amúgy sincs túl sok “idénygyümölcs”, így hát abból kell kihozni a legjobbat, ami épp van:) Jelen esetben a sütőtökből: a keksz állagát tekintve piskóta szerű lesz, talán egy puha házi puszedlihez lehetne hasonlítani, a roppanós csokidarabkák pedig remekül kiegészítik a lágy, édes kekszeket. Villámgyorsan elkészül, csak a hozzávalókat kell összekeverni, rákanalazni a sütőlapra és 10 perc alatt kész is az illatos csokidarabkás cookie! Próbáljátok ki bátran!:)

Sütőtökös-csokidarabkás cookie

Hozzávalók

(kb. 40 darabhoz)

  • 22 dkg liszt
  • 1 tk.. fahéj
  • fél tk. szódabikarbóna
  • fél tk. sütőpor
  • csipet só
  • fél tk. gyömbér
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • 15 dkg cukor
  • fél csomag vaníliás cukor (5g)
  • 0,75 dl étolaj
  • 1 tojás
  • 2 dl sütőtök püré (nem mértem le sajnos a pohár tartalmát)
  • 10 dkg sütés álló étcsoki apróra vágva

Elkészítés

  1. A megsült sütőtök húsát kikanalazzuk és pürésítjük, kimérünk belőle 2 dl-nyit.sütőtök
  2. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fűszereket.
  3. Egy másik tálban a tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az olajat és simára keverjük.A keksz alapja
  4. A tojásos-cukros masszába belekeverjük először a sütőtök pürét, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat.Hozzáadjuk a lisztet és a többi hozzávalót
  5. Az egészet összedolgozzuk és belekeverjük az apróra vágott csokit is. (ha esetleg túl folyós lenne – ami megeshet a tök víztartalma miatt – adjunk hozzá még egy kevés lisztet)
  6. Egy teás kanál segítségével a sütőpapírra kb. dió nagyságú kupacokat halmozunk egymástól kb. 3 cm távolságra.Irány a sütő!
  7. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 10 perc alatt megsülnek.Kész a keksz!
  8. Rácsra tesszük a kekszeket a papírral együtt, megvárjuk, míg kihűlnek és óvatosan leszedjük őket a papírról.

Ajándéknak sem utolsó:)

Sütőtökös csokidarabkás keksz

Belülről:

Belülről

Megosztás

8 hozzászólás

  1. Barbi szerint:

    Szia!
    Valójában nem ennek a sütinek az apropóján írok, hanem egy finom mézeskalács receptet keresnék. Már feltúrtam az internetet, természetesen mindenki a sajátjára esküszik. A Te sütijeidet nagyon szeretem, finomak, ezért bízom egy sütidoboz receptben. :) Remélem, hogy az ünnepek közeledtével – ha nem is fényképes, részletes leírást – kapunk egy jól bejáratott receptet valamilyen formában. :)

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Igen, tervezem, hogy lesz karácsony előtt mézeskalács recept, ugyanis van kedvencem:) Nem állítom hogy ez a csúcsszuper, mert ugye ízlés kérdése, de valószínű, hogy megosztom és majd Ti döntötök melyiket sütitek meg:)

  2. Kriszta szerint:

    Nagyon finom a süti… már negyedszer sütöm! Bevittem a suli Adventi vásárára is – rögtön hárman kérték el a receptet. Osztatlan a siker! Gratulálok a recepthez és köszönöm!

  3. florat szerint:

    nagyon szeretem a receptjeidet! anyukámnak készítettem egy szakácskönyvet a legjobb kekszreceptekkel. ez a süti elsőként szerepelt benne!

  4. Gabi szerint:

    Szia!
    A 0.75 dl olaj kb. 10 dkg vajnak felel meg, ha azzal szeretném készíteni?
    Még egy olyan kérdésem lenne, hogy mi imádjuk a kekszeket, többször sütöttem nagyobb mennyiséget, de sajnos hiába tettem zárt dobozba, 1-2 héten belül nagyon megkeményedett. Van-e olyan praktika, amivel hosszú távon marad “friss” puha a keksz?? Nagyon köszönöm a segítséged!

    • Vikki szerint:

      Szia,

      nem tudom pontosan súlyra mennyi lenne, azt tudom javasolni, hogy olvaszd fel és mérd ki úgy. Ez a keksz egyébként inkább puszedli jellegű lesz, puha, de nem tudom megmondani, hogy 1-2 alatt milyen állagú lesz, mert nálunk 1 hetet sem élt meg :) Légmentesen záródó műanyag dobozban nálam általában puha marad napok múlva is.

  5. Rita szerint:

    Imádom a sütőtököt, jó hogy rábukkantam erre a receptre, mert isteni finom… Ezzel a keksszel kibővült a sütis dobozom tartalma…Karácsonyra is megsütöm! Köszi!

Szólj hozzá te is!