2012. február 28.


Sütés nélkül, Krémes sütik, Édesség - bonbon

Sultan lokumu

A szultán csemegéje. Már régóta szemezek ezzel a török édességgel, és most végre el is készítettem. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hihetetlenül finom lett!

Igaz, hogy lesz néhány érzéketlen ujj és (legalább) egy zsibbadó csukló mire elkészül, de megéri! És itt nem a gombócolásra gondoltam, hanem a massza főzésére:) Az íze leginkább a vanília pudingra hasonlít, az állaga is egy nagyon sűrű pudinghoz hasonló. Az eredeti receptet Elif blogján találtam, én annyit változtattam rajta, hogy a törökmogyoró helyett karamellizált fahéjas mandulát rejtettem a golyók közepébe és tejcsoki helyett étcsoki került a tetejükre. Tényleg érdemes kipróbálni!

 

Hozzávalók

Golyókhoz:

  • 20 dkg vaj
  • 1 pohár liszt (2,5 dl)
  • 3/4 pohár cukor
  • 2 pohár tej
  • 2 ek. rizsliszt (keleti fűszereket árusító boltban lehet beszerezni)
  • 1 csomag vaníliás cukor (10g)

Karamellizált mandulához:

  • 1 marék egész mandula
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek. méz
  • 3 ek. víz
  • őrölt fahéj

Tetejére:

  • 5 dkg étcsoki

Elkészítés

  1. A golyókhoz a vajat egy lábasba tesszük, rászórjuk a lisztet és folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk míg egy lágy csomómentes masszát kapunk.
  2. Hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot és jól elkeverjük benne.
  3. Apránként folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet is.
  4. Hozzákeverjük a rizslisztet is és felforraljuk, majd pár perc alatt egészen kemény masszává főzzük. Meglehetősen nehéz keverni, de ne add fel:)Sultan lokumu készítése
  5. Levesszük a tűzről és még pár percig kevergetjük, majd megvárjuk míg szobahőmérsékletűre hűl és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára.
  6. Addig elkészítjük a karamelles mandulát: a mandulákat pár másodpercre forró vízbe dobjuk, majd kinyomkodjuk őket a barna héjból.
  7. Egy serpenyőben megpirítjuk a mandulákat.
  8. Utána beleöntjük a serpenyőbe a cukrot, a mézet és a vizet és elkezdjük forralni, miután elkezd forrni, ne kevergessük.
  9. Megvárjuk míg aranybarna lesz, majd félrevesszük és hozzáadjuk a mandulát.A mandulát megtisztítjukForraljuk a cukros-mézes keveréketBeleforgatjuk a mandulákat a karamellbe
  10. Ezután sütőpapírra szedjük és megszórjuk még egy kevés fahéjjal, majd megvárjuk míg kihűl. Az esetleg összeragadt darabokat pedig késsel szétválasztjuk.Fahéjas karamellizált mandula
  11. Folytatjuk az édesség összeállításával: A kihűlt masszából kb. diónyi gombócokat készítünk, aminek a közepébe helyezünk egy-egy mandula szemet, és beleforgatjuk kókuszreszelékbe.
  12. Az elkészült gombócok tetejére egy fakanál végével kis mélyedéseket készítünk, ebbe kerül majd a csoki.Sultan lokumu
  13. Az étcsokit vízgőz fölött megolvasztjuk, megvárjuk míg hűl egy kicsit, majd egy kiskanál segítségével a golyócskák mélyedéseibe kanalazzuk.Sultan lokumu
  14. Ezután betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen és fogyasztásig hűtve tároljuk.

Sultan lokumu belülről