Skandináv fahéjas csiga

Skandináv fahéjas csiga

Egészen biztosan sokan ismeritek már ezt a péksüteményt a sárga-kék lakberendezési áruházból:) Ott kanelbullarnak hívják, és meglehetősen mini, az otthon készült változat viszont legalább kétszer akkora lesz:)

Kanelbullar

Ennek a fahéjas süteménynek az egyedi ízét a kardamom adja, íme az egész változat:

kardamom

Első nekifutásra ezt sikerült csak beszerezni, mert nem volt őrölt, meg is szenvedtem vele, mire por állagúak lettek a magocskák… Végülis így akadtam rá erre a receptre is, miközben olyan sütit kerestem, amiben van kardamom. Aztán rájöttem, hogy ezt az ízt már elég régóta ismertem, csak nem tudtam mi az:) Így aztán sikerült előállítani otthon a pihe-puha svéd fahéjas csigát. Tudom, hogy nem teljesen úgy néz ki, de úgy gondoltam, így sokkal szebbek lesznek, ezért kapták ezúttal ezt a formát. Elkészíthető sima tekercsként is, akár muffintepsiben is. Próbáljátok ki, tényleg isteni!:)

Ezt a receptet is megtalálhatjátok a Kifőztük magazin októberi számában!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 tk őrölt kardamom

Töltelék:

  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 dkg fahéj

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • jégcukor

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztő
  2. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
  3. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:Kész tészta
  4. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  5. A töltelékhez a porcukrot összekeverjük a fahéjjal.
  6. Ha megkelt, két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni: a gombócokat egyenként lisztezett deszkán (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
  7. Megkenjük olvasztott vajjal és a fahéjas cukor felét a tészta egyik felére szórjuk.megszórjuk fahéjjal
  8. Ráhajtjuk a tészta másik felét, majd éles késsel kb. 3 cm széles csíkokat vágunk belőle.A tésztából csíkokat vágunk
  9. A tésztacsíkokat egyenként kicsit megnyújtogatjuk a kezünkkel, majd veszünk egy csíkot, élére állítjuk, a bal végére rányomjuk a bal ujjunkat (balkezeseknek a jobbat:) és kétszer körbetekerjük körülötte a tésztacsíkot.Ujjunk körül megtekerjük kétszer a tésztacsíkot
  10. A tészta végét pedig áthúzzuk a tekercs tetején és a  végét a tekercs alá nyomjuk. (ugyanígy járunk el a korábban félretett tésztabucival is)Ilyennek kell lennie
  11. Ezután sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket és ismét a duplájára kelesztjük.Kelnek a csigák
  12. Miután megkeltek, kevés vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük őket, tetejüket pedig jégcukorral megszórjuk.irány a sütő!
  13. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
Megvárjuk míg langyosra hűlnek, és ehetünk is!:)
kanelbullar
kanelbullar

Megosztás

13 hozzászólás

  1. Posta Orsi szerint:

    Szia, gyönyörűek lettek!
    Egy kérdés: szerinted bevethetem a mélyhűtőt is, ha egy részét később szeretném kisütni? Mondjuk reggelire a lurkóknak? Van erre nézve ötleted? Köszi Orsi

    • Vikki szerint:

      Szia Orsi!

      Köszönöm!:) Sajnos tésztát még semmilyen formában nem fagyasztottam, keltet sem, így nem tudom, mi sül ki belőle… Egy negyed adaggal próbáld meg szerintem, hogy ha esetleg mégse jön be, ne vesszen kárba:) Ja és feltétlenül írd meg, hogy milyen lett fagyasztás után!:)

      Egyébként másnapra is teljesen puha maradt, szóval ha pl. este megsütöd, szerintem reggelire ugyanolyan jó marad.

      • Posta Orsi szerint:

        Szia, elkészültek (a tekergetéssel kicsit szenvedtem ugyan) – de a fagyasztóig nem jutottam el velük, mire észbe kaptam, már csak hűlt helye volt. Talán legközelebb… :))

        • Vikki szerint:

          Örülök, hogy ilyen nagy sikered volt vele!:) A következő adagnál szerintem a tekergetés is simán menni fog már! Kétszer körbe és a végével pedig az egészet áttekered felülről:)

  2. Zizu szerint:

    Szia!
    Nekem nem sikerült, pedig annyira akartam! :( minden klasszul ment, szépen megkelt a tészta, cuki kis csigák lettek belőle… De aztán betettem a sütőbe és kész… Nagyon sok töltelék kifolyt és a formájukból is sokat tesztettek… :( Hol rontottam el? A tésztát milyen vastagra kell nyújtani? Az íze egyébként valamelyest kárpótol, de nem vagyok elégedett magammal! Segíts kérlek!!!! Köszi előre is!

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Igen, általában sütés közben ahogy tovább kelnek, nekem is eldeformálódnak kicsit az eredeti formához képest. A tészta nálam kb. fél centi vastag szokott lenni nyújtáskor. Talán még azt tudom javasolni, hogy kevesebbet tegyél bele a töltelékből, ha így úgy érzed nem lett az igazi. Ugye a sok cukor miatt, ami karamellizálódik sütés közben, amúgy is más lesz az eredmény, mint egy hagyományos fahéjas csigánál. Az alja nálam is szinte egybefüggő, ropogós fahéjas cukor szokott lenni:)

  3. Zizu szerint:

    Szia!
    Köszi szépen h ilyen gyorsan válaszoltál!
    Nem adom fel, meg fogadom tanácsos és újra neki vágok!!!
    Bevallom Én csak nem rég fedeztem fel oldalad, gratulálok hozzá!
    Nagyon ízléses és szuper ügyes vagy!!! Várom további receptjeid!!!

    Üdv. Zizu

    • Vikki szerint:

      Köszönöm!:) Sose add fel ha elsőre nem teljesen olyan, amit vártál, de ha ízlett, sokadik sütésre már rájössz mit variálj, hogy jobban megfeleljen a saját ízlésednek!

  4. Domi szerint:

    Szia!
    Most hétvégére szeretnék sütni egy adagot, és volna egy apró kérdésem. Eddig nem nagyon láttam boltban jégcukrot, és szeretném tudni, hogy szerinted hol találok biztosan.
    Előre is köszi a választ!

  5. […] olvashatják a skandináv fahéjas csiga […]

  6. mariann szerint:

    Kedves Vikki!

    Fél adagot készítettem, mert féltem, hogy ránk száradt. De eddig nemhogy ránk száradt volna, hanem egyedül elfogyasztottam a fél tepsivel 😀 Köszönöm a receptet!

    • Vikki szerint:

      Kedves Mariann,

      bizony, ez a csiga az “abbahagyhatatlan” kategóriába tartozik! 😀 Nekem is nagy kedvencem, örülök, hogy remekül sikerült és ízlett!

Szólj hozzá te is!