2012. október 2.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Skandináv fahéjas csiga

Egészen biztosan sokan ismeritek már ezt a péksüteményt a sárga-kék lakberendezési áruházból:) Ott kanelbullarnak hívják, és meglehetősen mini, az otthon készült változat viszont legalább kétszer akkora lesz:)

Kanelbullar

Ennek a fahéjas süteménynek az egyedi ízét a kardamom adja, íme az egész változat:

kardamom

Első nekifutásra ezt sikerült csak beszerezni, mert nem volt őrölt, meg is szenvedtem vele, mire por állagúak lettek a magocskák… Végülis így akadtam rá erre a receptre is, miközben olyan sütit kerestem, amiben van kardamom. Aztán rájöttem, hogy ezt az ízt már elég régóta ismertem, csak nem tudtam mi az:) Így aztán sikerült előállítani otthon a pihe-puha svéd fahéjas csigát. Tudom, hogy nem teljesen úgy néz ki, de úgy gondoltam, így sokkal szebbek lesznek, ezért kapták ezúttal ezt a formát. Elkészíthető sima tekercsként is, akár muffintepsiben is. Próbáljátok ki, tényleg isteni!:)

Ezt a receptet is megtalálhatjátok a Kifőztük magazin októberi számában!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 tk őrölt kardamom

Töltelék:

  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 dkg fahéj

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • jégcukor

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztő
  2. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
  3. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:Kész tészta
  4. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  5. A töltelékhez a porcukrot összekeverjük a fahéjjal.
  6. Ha megkelt, két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni: a gombócokat egyenként lisztezett deszkán (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
  7. Megkenjük olvasztott vajjal és a fahéjas cukor felét a tészta egyik felére szórjuk.megszórjuk fahéjjal
  8. Ráhajtjuk a tészta másik felét, majd éles késsel kb. 3 cm széles csíkokat vágunk belőle.A tésztából csíkokat vágunk
  9. A tésztacsíkokat egyenként kicsit megnyújtogatjuk a kezünkkel, majd veszünk egy csíkot, élére állítjuk, a bal végére rányomjuk a bal ujjunkat (balkezeseknek a jobbat:) és kétszer körbetekerjük körülötte a tésztacsíkot.Ujjunk körül megtekerjük kétszer a tésztacsíkot
  10. A tészta végét pedig áthúzzuk a tekercs tetején és a  végét a tekercs alá nyomjuk. (ugyanígy járunk el a korábban félretett tésztabucival is)Ilyennek kell lennie
  11. Ezután sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket és ismét a duplájára kelesztjük.Kelnek a csigák
  12. Miután megkeltek, kevés vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük őket, tetejüket pedig jégcukorral megszórjuk.irány a sütő!
  13. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
Megvárjuk míg langyosra hűlnek, és ehetünk is!:)
kanelbullar
kanelbullar